Амерички пит бул теријер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Амерички пит бул теријер
Pitbulla.jpg
Уобичајени надимциAPBT, Pit Bull, Pit
ПореклоСАД,
УК[1]
Класификација / стандарди
АКЦ [ стандард]
АНКЦ [ стандард]
УКЦ Теријер стандард
Домаћи пас (Canis lupus familiaris)
Колбијев Твистер је победио за Колбија 19. 11. 1906, при чему је поразио Парсоновог Џим Биг Боја у 42. мин. у Боксфорд, Масачусетс

Амерички пит бул теријер (АПБТ) је потомак оригиналног енглеског булдога и енглеског теријера. Циљ узгоја је био рад-перформанс. АПБТ је крајње атлетски пас, прилагодљив, нежан, интелигентан, жељан да удовољи, породичан пас. Храбар, одлучан, равнодушан према физичком болу, тврдоглав, истрајан у превазилажењу било којег изазова, пит бул је без премца у свету паса. Иако је АПБТ некада био национални симбол храбрости и поноса, раса је данас у великој мери погрешно схваћена.

Карактер[уреди]

Иако је АПБТ историјски гајен за борбу са биковима, касније, и са другим псима, добро васпитани пит бул има стабилан темперамент, супротно популарном веровању, није агресиван према људима. Али се дешава да су агресивни према другим псима, обично онима који им могу представљати претњу, а то су углавном далеко већи пси од њих самих, такође и агресивни.

Данас многи укрвљују пит булове не би ли добили псе који личе психофизички у већем проценту на циљаног пса (претка), али прекомерно укрвљавање (инцест) доводи до паса који су понекад физички уназађени (лоша) укрвљавања, а понекад агресивни према људима. Дакле, заједно са својом одлучношћу и снагом, АПБТ није пас за било кога, јер изискује тренинг и социјализацију од почетка.

Иако неки питови могу бити сумњичави према странцима, као и већина паса, и да ће заштитити своје вољене ако је неопходно, генерално се не истичу као пси чувари. Ако је ваш главни разлог за узимање овог пса за заштиту, одбрану или напад, можда је боље да набавите Ротвајлера, Добермана или Немачког Овчара.

Изглед[уреди]

Постоји неколико врста паса које називају пит бул. Примарно, постоје амерички пит бул теријер, амерички стафордски теријер (АСТ), Амерички були (у новије време) и стафордски бул теријер. Ова три пса (иѕузев Америчког Булија) деле исто порекло али каснији узгој наглашава различите критеријуме. Неки људи их сматрају тотално различитим врстама, неки не, али то је субјективна ствар обзиром да имају потпуно исте претке пре настанка неких критеријума. Код АПБТ-а не постоји стриктно одређен критеријум за изглед, доста варирају изгледом и величином јер код њих су само битни срчаност, агилност, снага, карактер.

АПБТ може бити било које, сем мерле или сиве боје (са сивом печурком). Тежина такође доста варира, па могу бити тешки од 8-29 килограма кондиционирани.

Од 1900. до 1975. је вероватно било веома мало и постепено повећање у просечној тежини АПБТ-а током година, али данас је модерно, поготово у Америци што веће-то боље па их паре тако да добију што веће примерке. Данас постоје и пси које неупућени називају xl, xxl или xxxl пит буловима, а који су у ствари амерички були, скроз засебна раса паса.

АПБТ није ФЦИ признат, али постоје организације и удружења која их признају као расу. Сваки регистар има одређење критеријуме за изглед или карактеристике америчког пит бул теријера. Пример A.D.B.A.[2]

Историја[уреди]

У Енглеској, крајем 18. и почетком 19. века борбе паса са биковима су биле јако популарне па су гајени пси који би се што боље истакли у истом. Исти тип паса се такође користио у лову и од стране месара не би ли оборили немирну, дивљу стоку. Ови пси су се звали bulldogs (енгл. bull - бик, енгл. dogs - пси). Историјски, реч булдог није означавао расу паса по себи, већ је примењен на потомке древних типова мастиф, паса који су се истицали у булбаитингу (bull=бик, baiting=мамити). Булдози у стара времена су били нешто сасвим другачије од данашњих слатких кловнова које знамо као булдоге. Стари радни булдози су били ближи фенотипу пит була данас него модерном булдогу. Употреба речи булдог се примењује на пит булове дан данас међу љубитељима и одгајивачима истих. Када су у Енглеској борбе бикова забрањене 1835. године, спорт усклађивања два пса, једног против другог, попунио је празнину.

Једна тачка раздора о историји АПБТ је да ли су ови пит (енгл. pit - јама) борбени пси у суштини нова врста паса специјално креирана за овај популаран хоби. Неки аутори, посебно Ричард Стратон претпостављају да је АПБТ у суштини иста раса паса као ренесанси пси, мешани са булдозима, нарочито теријерима, који су се користили за борбу са биковима. Неки верују да су то скроз други пси, и да они који су се користили за борбу са биковима су били у томе добри, али не и један на један (за пит борбу), али су добро документовани.

Референце[уреди]

  1. ^ „Origin of American Pitbull Terrier”. 1. 11. 2008. Архивирано из оригинала на датум 03. 12. 2013. Приступљено 26. 9. 2013. 
  2. ^ Illustrated A.D.B.A. standard

Литература[уреди]

  • Capp, Dawn M. (2004). American Pit Bull Terriers: Fact or Fiction: The Truth Behind One of America's Most Popular Breeds. Doral Publishing. ISBN 0-9745407-1-4. 
  • Foster, Ken (2006). The Dogs Who Found Me: What I've Learned from Pets Who Were Left Behind. Lyons Press. ISBN 1-59228-749-2. 
  • Stahlkuppe, Joe (2000). American Pit Bull Terrier Handbook. Barron's Educational Series. ISBN 0-7641-1233-3. 

Спољашње везе[уреди]