Анадиплоза

Са Википедије, слободне енциклопедије

Анадиплоза (grč. ἀναδίπλωσις — удвајање, удвостручење) је стилска фигура понављања у којој се последња реч или група речи једне реченице, стиха или строфе понавља на почетку наредне реченице, стиха или строфе. [1][2] Заједно са анафором, епифором и симплоком припада фигурама које се једним именом зову лирски паралелизми. Спада у фигуре дикције.[3]

Историјат појма[уреди | уреди извор]

Анадиплоза има више различитих назива. У антици је означавала било које понављање речи или групе речи.[3] Цицерон је звао revocatio verbi, Хермоген епанастрофом и анастрофом, Тиберије користи и термин епанадиплоза.[4] Коришћени су и називи епизеукса, палилогија, редупликација, чак и антиметабола.[3] Данас се анадиплоза најчешће поистовећује са палилогијом, али разграничава од осталих наведених фигура.[5]

Употреба[уреди | уреди извор]

Пошто понавља реч у узастопним реченицама, наглашава главну идеју а у поезији служи и ритму.[6] Честа је фигура како у поезији, тако и у прози. Употребљава се и у новинарству а у говорима и рекламама је средство убеђивања. Неретко се користи у свакодневном говору, нарочито у дијалогу када након постављеног питања саговорник одговара понављањем последње речи, или више њих у одговору: Где је отишао? - Отишао је до продавнице.[3] Није нужно да поновљене речи буду одмах једна за другом, могу постојати и речи између њих под условом да је понављање и даље у почетку наредне реченице.

Анадиплоза и антиметабола[уреди | уреди извор]

Анадиплоза је саставни део антиметаболе, али антиметабола није увек употребљена у анадиплози. Реченица "Један за све, сви за једног." (Три мускетара, Александар Дима) јесте антиметабола зато што понавља прву половину реченице у другој половини и преокреће је као у огледалу; иста реченица је анадиплоза зато што се завршетак прве половине реченице (све) понавља на почетку друге половине реченице (сви).

С друге стране реченица "Наша сумња је наша страст, а наша страст је наш задатак." (Средње године, Хенри Џејмс) јесте анадиплоза због понављања речи наша страст на крају прве половине и на почетку друге половине реченице, али није антиметабола јер се не понавља читава прва половина реченице у другој само преокренута, већ само један њен део.

Примери[уреди | уреди извор]
Анадиплоза је у овој краткој песми спроведена у сваком стиху:

Анадиплоза удружена са антиметаболом:

Анадиплоза удружена са симплоком:

Сличне стилске фигуре[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Стамболић, Милош, ур. (1986). Речник књижевних термина. Београд: Нолит. стр. 19. ISBN 86-19-00635-5. 
  2. ^ Baldick, Chris (2004). The concise Oxford dictionary of literary terms. стр. 9-10. ISBN 978-0-19-860883-7. 
  3. ^ а б в г Bagić, Krešimir (2012). Rječnik stilskih figura (PDF). стр. 32—33. ISBN 978-953-0-40043-6. Архивирано из оригинала (PDF) 06. 03. 2019. г. Приступљено 15. 3. 2019. 
  4. ^ Zima, Luka (1988). Figure u našem narodnom pjesništvu. стр. 298—300. ISBN 978-86-343-0277-6. 
  5. ^ Živković, Dragiša, ур. (2001). Rečnik književnih termina (2 изд.). стр. 21. 
  6. ^ „Anadiplosis”. Literary Devices. Приступљено 15. 3. 2019. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]