Аналгетик

С Википедије, слободне енциклопедије
12-08-18-tilidin-retard.jpg

Аналгетик је било који из разноврсне групе лекова који се користе да отклоне бол (постигну аналгезију). Реч аналгетик потиче од грчког ан- (без) и -алгија (бол).[1] Аналгетици на разне начине делују на периферни и централни нервни систем; међу њима су парацетамол (ацетаминофен), нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИЛ), као што су салицилати, наркотички лекови попут морфијума, синтетички лекови са наркотичким својствима као што је трамадол, и разни други. Неке друге класе лекова се обично не сматрају аналгетицима, али се користе за лечење неуропатских синдрома бола; међу њима су трициклички антидепресанти и антиконвулзанти.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Thomas L. Lemke; David A. Williams, ур. (2002). „Chapter 19. Opioid analgesics”. Foye's Principles of Medicinal Chemistry (5. изд.). Baltimore: Lippincott Willams & Wilkins. ISBN 0781744431. 
  2. ^ Keith Parker; Laurence Brunton; Goodman, Louis Sanford; Lazo, John S.; Gilman, Alfred (2006). Goodman & Gilman's The Pharmacological Basis of Therapeutics (11. изд.). New York: McGraw-Hill. ISBN 0071422803. 

Литература[уреди | уреди извор]

Star of life.svgМолимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).

Спољашње везе[уреди | уреди извор]