Анамитски пругасти кунић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Суматрански пругасти кунић
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
N. timminsi
Биномијално име
Nesolagus timminsi
(Averianov, Abramov, & Tikhonov, 2000)
Annamite Striped Rabbit area.png
Ареал анамитског пругастог кунића

Анамитски пругасти кунић (лат. Nesolagus timminsi) је врста кунића из породице зечева (Leporidae) која насељава Анамитски планински венац, који се налази на граници између Вијетнама и Лаоса.

Опис[уреди]

Крзно анамитског пругастог кунића је пругасто, са смеђим и црним пругама, а крзно на задњем делу леђа је риђе боје. Врста изгледом подсећа на суматранског пругастог кунића. Анамитски пругасти кунић је недавно откривен. Врсту је открио 1996. биолог Роб Тиминс, на тржници Бак Лак у Лаосу, а врста је описана 2000. када је и добила латински назив Nesolagus timminsi.[2]

Угроженост[уреди]

Британска истраживачка експедиција је 2015. први пут ухватила живи примерак, који је затим и враћен у дивљину.[3]

Врста је угрожена због лова и губитка станишта. Највећа претња су замке које постављају ловци, као и култивација земљишта на нижим надморским висинама и уопште земљорадња у свим областима које насељава,[4] најмању претњу претставља изградња путева која омогућава приступ удаљеним областима нетакнуте дивљине, због чега је у тим областима могућа изградња брана и рудника, као и насељавање земљорадника и дрвосеча. Врста насељава и заштићене области, као што су Национални парк Фонг Ња-Ке Банг, Накај–Нам Теун и Умат. Ни у Лаосу ни у Вијетнаму ова врста није заштићена. Према расположивим подацима анамитски пругасти кунић је честа врста у одговарајућим стаништима, али је популација врсте у опадању.

Референце[уреди]

  1. ^ Nesolagus timminsi База података укључује и доказе о ризику угрожености. (на језику: енглески)
  2. ^ Can, Dang N; Abramov, Alexei V; Tikhonov, Alexei N; Averianov, Alexander O. „Anamite striped rabbit Nesolagus timminsi in Vietnam”
  3. ^ Rare rabbit Annamite found on first night of three month expedition | Daily Mail Online
  4. ^ Vietnam: Extremely rare and elusive Annamite Striped rabbit filmed in wild

Литература[уреди]

  • Can, Dang N; Abramov, Alexei V; Tikhonov, Alexei N; Averianov, Alexander O. „=Anamite striped rabbit Nesolagus timminsi in Vietnam”. Acta Teriologica. 46 (4): 437—440. 

Спољашње везе[уреди]