Анархија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Симбол анархије

Реч анархија долази од грчког αναρχία (anarchia), што значи 'без власти ' (префикс аn- значи 'без', корен arch- се преводи као 'влада или власт').

Анархија је облик друштва у ком настоји да се поништи сваки облик наметнутог ауторитета; анархисти верују у човекову природну способност аутоконтроле у друштву. Постојање друштвених правила и уговора није а приори искључено у анархији, битно је само да је та правила и те уговоре слободно одредила и прихватила заједница које се она и тичу и да нису наметнута одозго, као што се догађа тамо где једни људи имају већу моћ од других. Но, то је, свакако, с обзиром на реалности људског развоја, тек идеал.

Мада је у људској историји било бројних остварења друштава и организација базираних на анархистичким принципима, Париска комуна из 1871. је била вероватно први покушај анархистичке организације друштва који је глобално одјекнуо; као што је коментарисао Михаил Бакуњин, један од водећих мислилаца анархије. Још је конкретних и опширнијих остварења анархистичких принципа у друштву било и у времеграђанског рата у Шпанији, за време ког су радници, често као чланови анархосиндикалних организација као што је CNT у Каталонији и Арагону, доказали делотворност самоуправе јавног превоза и производних предузећа - индустријских, као и пољопривередних: преко хоризонтално организованих скупштина биле су остварене колективизације земље заплењене од велепоседника а у неким случајевима је чак било укинуто и приватно власништво.


Види још[уреди]