Пређи на садржај

Анастасија (кћерка Констанција Хлора)

С Википедије, слободне енциклопедије

Анастасија (лат. Анастасиа, рођена после 293. - умрла после 316.) је била римљанка из владарске династије Констанција. Ћерка је цара Констанција I Хлора и његове друге жене Флавије Максимијане Теодоре као и полусестра цара Константина I.

Њена браћа и сестре били су Јулије Констанције, Далмације Старији, Ханибалијан Старији, сестре Констанција и Еутропија. Анастасија је била удата за сенатора Басијана 314. године, кога је Константин I планирао да постави за Цезара и, дајући му контролу над Италијом, створи тампон зону између својих поседа и Лицинијевих поседа.[1] Басијан је, охрабрен од Лицинија I, организовао заверу против Константина I, која је разоткривена. Басијан је погубљен, а о његовој супрузи Анастасији нису сачувани никакви даљи подаци.[2]

О Анастасији је писао и римски историчар Амијан Марцелин, писац дела Валезијев аноним везан за латинску историју. А наводи се да су и римске терме у тадашњем Константинопољу биле назване по њој.

Неки историчари повезују њено име које је на романском језику значило ’’ускрснуће’’ са тиме да је њен отац гајио симпатије према хришћанској култури.[3]

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ Lightman, Marjorie; Lightman, Benjamin (2008). „A to Z of Ancient Greek and Roman Women” (на језику: енглески). Infobase Publishing. Приступљено 18. 1. 2023. 
  2. ^ „Anastasia (Marcella group)”. archive.wikiwix.com. Приступљено 18. 1. 2023. 
  3. ^ „Анастасија”. 

Литература

[уреди | уреди извор]
  • Jones, A. H. M. (1971—1992). The prosopography of the later Roman Empire. Cambridge [England]: University Press. ISBN 0-521-07233-6.