Ана Маљах-Фајндовић

С Википедије, слободне енциклопедије
Ана Маљах-Фајндовић
Анa Маљах-Фајндовић (лево) са директорком Словачког народног музеја у Бачком Петровцу Златом Кишгеци (десно) током једне од њених самосталних изложби
Лични подаци
Датум рођења(1922-12-27)27. децембар 1922.
Место рођењаБачки Петровац, Краљевина СХС
Датум смрти20. октобар 2001.(2001-10-20) (78 год.)
Место смртиФутог, СРЈ

Ана Маљах-Фајндовић (svk. Anna Máľachová-Fajndovićová; Бачки Петровац, 27. децембар 1922Футог, 20. октобар 2001) била је словачка сликарка и илустраторка.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођена је у познатој хмељарској породици у Бачком Петровцу. Уметнички таленат наследила је од родитеља - оца Томаша, који се бавио дрворезом и писањем поезије и мајке Зузане, која је израђивала ручне радове.

Основну школу и гимназију завршила је у Петровцу. Студирала је славистику на Филозофском факултету у Београду, а затим Вишу педагошку школу у Београду.

Ликовно се усавршавала код познатог сликара Јована Бијелића, и у приватној сликарској школи Младена Јосића на Коларчевом универзиту у Београду.

У периоду 1948–1956. године предавала је ликовну културу у основним школама, прво у Пивницама а потом у Бачкој Паланци. Од 1956. године радила је као слободни уметник.

Спада у групу ликовних уметника, који су се окупили у Словачком народном музеју у послератном периоду (Пиксиадес, Шимович, Лачок, Червена, Хлавач, Кишгеци...). У том периоду Фајндовић је радила и илустрације за словачке часописе. Године 1962. преселила се у Београд, где је учествовала у оснивању Ликовног клуба Икарус и постала аниматор ликовног живота на Новом Београду.

Поред бројних признања добила је Плакету града Београда за културну делатност. У том периоду реализовала је и бројне изложбе у Београду.

Њене слике налазе се у приватним збиркама, бројним установама, као и на сталној поставци савремене словачке уметности у Србији, која се налази у Галерији „Карол Милослав Лехотски” у склопу петровачке гимназије. Учествовала је на првом Бијеналу словачких ликовних уметника у Југославији, одржаном 1991. године у Петровцу.

Последње године живота провела је у Петровцу и Кисачу а преминула је у Футогу 20. октобра 2001. године.

Сликала је пејзаже свог родног места и околине, као и цвеће и мртву природу.[1]

Изложбе[уреди | уреди извор]

Прву самосталну изложбу имала је 1946. године у Петровцу, где  је самостално излагала и 1957, 1963, 1970. и 1972. године. Своје радове излагала је на дванаест самосталних и око седамдесет колективних изложби у Силбашу, Гајдобри, Пивницама, Бачкој Паланци, Новом Саду...

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Ana Maljah-Fajndović”. slovackizavod.org.rs. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]