Ангорска коза

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Ангорска коза

Ангорска коза је раса домаће козе, која потиче из околине Анкаре (Ангоре) у Турској. Гаји се првенствено због квалитетне длаке (вуне), познате под именом мохер.

Растом је доста мања од млечних коза. Тежина коза је 32-35 кг. Тело је покривено дугачком коврџавом свиластом длаком, сем ушију њушке и ногу код папака. Боја длаке је бела или беличаста са жутим пресјајем. Због своје дугачке беле длаке, изгледом веома подсећа на овцу. Оба пола имају рогове, само што су код мужјака већи и спирални. Уши су им спуштене. Плодност је доста слаба, јер нормално даје једно јаре, а ближњење је изузетно. Младунци су у првим месецима осетљиви нарочито на влагу и маглу и зато морају бити гајени у стаји. Одрасли су такође доста осетљиви, фине конституције, траже добру храну, козе нису добре мајке, а и осетљиве су при порођају. Слабије су отпорности од других раса коза, нарочито на паразите. Млечност је минимална, око 25 литара и обично се све млеко оставља јаради [1].

Из Турске је први пут у Европу пренео Карло V 1554. године. У Јужну Африку је ова раса увезена 1838., а у САД 1849. године. Данас су те земље, поред Турске, највећи узгајивачи ангорске козе.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Ангорска коза на сајту poljoprivreda-leskovac.org.rs”. Архивирано из оригинала на датум 07. 07. 2009. Приступљено 12. 09. 2009. 

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]