Анджеј Лепер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Анджеј Лепер

Анджеј Лепер
Анджеј Лепер

Биографија
Датум рођења 13. јун 1954.
Место рођења Стовиећино (Пољска)
Датум смрти 5. август 2011.
Место смрти Варшава (Пољска)
Етничка припадност Пољак
Политичка партија Самоодбрана Републике Пољске

Анджеј Лепер (пољ. Andrzej Zbigniew Lepper; Стовиећино, 13. јун 1954Варшава, 5. август 2011) је био пољски политичар, председник партије Самоодбрана Републике Пољске, потпредседник пољске Владе и министар пољопривреде.

На последњим парламентарним изборима (2005) Самоодбрана је добила око 13 посто гласова и тиме је постала трећа партија по броју посланика у парламенту и најјача опозициона партија. Сам Лепер је четири пута био кандидат за председника Републике Пољске, и то 1995. (1,3 % гласова), 2000. (3,1 % гласова), у октобру 2005, када је забележио највећи успех, освојивши 2.259.094 гласова (15,11 %) гласова и заузевши треће место (у другом кругу председничких избора подржао је Леха Качињског) и 2010 (1,28%).

Лепер је добитник Медаље Алберт Швајцер (Albert Schweitzer) за постигнуте резултате у борби за заштиту животиња (2001). Награду му је уручио Роберт Ф. Кенеди Млађи (син Роберта Кенедија) председник Алијансе за очување воде.

Потпредседник Владе и министар пољопривреде[уреди]

Маја 2006. године Самоодбрана је ушла у пољску владу и Анджеј Лепер је постао потпредседник Владе Републике Пољске, а истовремено и министар пољопривреде.

Септембра 2006. године у пољској влади дошло је до неслагања око прорачуна буџета за 2007. годину. Лепер и Самоодбрана су инсистирали да буџет буде састављен са већим обзиром на социјалну политику, раднике, пензионере и запослене у науци, школству и здравству. Лепер је више пута јавно поновио да Самоодбрана неће пристати на уступке чак ни по цену изласка из Владе. 22. септембра Премијер Јарослав Качињски је сменио Лепера и остале министре Самоодбране. 16. октобра Јарослав Качињски је позвао Лепера да се врати у Владу, што је он и прихватио.

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :