Андреј Стратилат

С Википедије, слободне енциклопедије
Свети Андреј Стратилат

Свети Андреј Стратилат (грч. ̓Ανδρέας ὁ Στρατηλάτης) је хришћански светитељ и мученик из 3. века.

Рођен је у Сирији. Био је официр у римској војсци у време цара Максимијана.[1] Предводио је трупе у борби против Персијанаца. Том приликом је произведен за војводу — стратилата — по чему је и запамћен. Након победе и повратка у Антиохију оптужују га да је хришћанин и изводе га на суд. Андреј отворено признаје веру у Исуса Христа због чега је утамничен. Знајући углед Андрејев у народу и у војсци цар Максимијан је ослободио Андреја али се ипак спремао да га потајно убије. Пошто је Андреј то сазнао отишао је заједно са свим својим војницима у Тарс Киликијски, и ту су се заједно крстили, а затим повукли у јерменску планину Таврос. Ту у једном кланцу, док су били на молитви, стигла их царева војска и све до једнога убила.

Ово страдање светог Андреја десило се око 302. године.

Свети Андреј Стратилат — икона у цркви у Сент Питерсбургу, Флорида, САД

Православна црква прославља светог Андреја Стратилата 19. августа по јулијанском календару.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Revolvy, LLC. „"Andrew Stratelates" on Revolvy.com”. www.revolvy.com (на језику: енглески). Приступљено 29. 7. 2019. [мртва веза]
  2. ^ „August 19: Holy Martyr Andrew the Stratelates and his 2,593 faithful soldiers”. Greek Orthodox Archdiocese of Canada (на језику: енглески). 1. 8. 2014. Приступљено 29. 7. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Напомена: Овај чланак, или један његов део, изворно је преузет из Охридског пролога Николаја Велимировића.