Андреј Тарковски

Из Википедије, слободне енциклопедије
Андреј Тарковски

Andrei tarkovsky stamp russia 2007.jpg
Андреј Тарковски

Пуно име Андреј Арсенијевич Тарковски
Датум рођења: 4. април 1932.
Место рођења: Завражје (СССР)
Датум смрти: 28. децембар 1986.
Место смрти: Париз (Француска)

Андреј Арсенијевич Тарковски (рус. Андре́й Арсе́ньевич Тарко́вский; Завражје, 4. април 1932Париз, 28. децембар 1986) је био руски филмски и оперски режисер, писац и глумац. Многи га сматрају једним од најзначајнијих и најутицајнијих руских филмских уметника и једним од највећих режисера у светској историји кинематографије.

Стваралаштво[уреди]

Цитати[уреди]

  • Тарковски (у књизи Вајање у времену ) :
ВикицитатиЦиљ сваке уметности је ... да објасни људима разлог за њихову појаву на овој планети; или, ако не да објасни онда бар да постави то питање.
()
  • Време у времену: дневници
ВикицитатиСлика је импресија Истине, коју нам је Бог дозволио да видимо нашим слепим очима.
()
  • 1986.
Викицитати„... чини ми се да појединац данас стоји на раскршћу, суочен са избором да или настави са новим технологијама и бескрајним умножавањем материјалних добара, или да пронађе пут који ће водити духовној одговорности, пут који би на крају могао значити не само његово лично спасење већ очување друштва уопште; другим речима окретање Богу.“
()
Викицитати„Kada je čovjek gladan. ode u prodavnicu i kupi nešto za jelo. ali kada je čovjeku zaista loše nema nikud da ode osim kod seksologa ili kod psihoanalitičara. koji ne razumiju ništa od onoga što se dešava. To su brbljivci i vojari koji nas utješe, smire vas i skupo vam naplate. Moj junak ne može više živjeti kao prije i čini nešto, možda beznadano, ali nešto čime dokazuje da je slobodan. Ovakvi postupci mogu imati apsurdne posljedice na materijalnom planu, ali na duhovnom su veličanstvene jer otvaraju put preporodu“.
()

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката:

((en))  IMDb  Андреј Тарковски на IMDb-ју