Андреј Тарковски

Из Википедије, слободне енциклопедије
Андреј Тарковски
Andrei tarkovsky stamp russia 2007.jpg
Андреј Тарковски
Пуно име Андреј Арсенијевич Тарковски
Датум рођења 4. април 1932.
Место рођења Завражје
 СССР
Датум смрти 28. децембар 1986.
Место смрти Париз
 Француска

Андреј Арсенијевич Тарковски (рус. Андре́й Арсе́ньевич Тарко́вский; Завражје, 4. април 1932Париз, 28. децембар 1986) је био руски филмски и оперски режисер, писац и глумац. Многи га сматрају једним од најзначајнијих и најутицајнијих руских филмских уметника и једним од највећих режисера у светској историји кинематографије.

Детињство и младост[уреди]

Тарковски је рођен 4. априла 1932.год. у месту Завражје, на реци Волги, у близини града Јурјевеца, у Ивановској области, Совјетски Савез (данас Белорусија). Његов отац, Арсениј Тарковски, био је песник који је зарађивао за живот као преводилац, док је његова мајка, Марија Ивановна, по професији глумица провела живот радећи као уредник за прву државну издавачку кућу у Москви. Уочи његовог рођења родитељи су му се преселили на село, али су се недуго затим и развели. Упоредо с агимназијом похађао је музичку школу и три године учио сликарство.

Студије[уреди]

1952.год. уписао је Факултет за оријенталне језике, где је учио арапски језик и књижевност, али после две године школовања напустио је факултет и отишао у Сибир да ради и студира геологију. Крајем 1954. године напустио је дотадашњи посао и у Москви уписао Филмску академију у класи професора Михајла Илича Рома. Филмску академију завршио је 1960. године, дипломирајући кратким филмом „Парни ваљак и виолина“.

У емиграцији[уреди]

Почетком 1980.год. Тарковски, је напустио Сојетски Савез и неколико преосталих година живота провео је у сталној борби са совјетским властима да дозволе његовој породици, а нарочито млађем сину, да му се придруже. Његова филмска каријера је поново почела у Италији где је радио докуметарац „Путовање у времену“ (1983), а за филм „Носталгија“ сценарио је написао у сарадњи са сценаристом Тонином Гуером. Тарковски је умро 28. децембра 1986.године у Паризу (Француска). Сахрањен је на гробљу руских емиграната Сент-Женевјев-ди-Буа у Паризу.

Филмографија[уреди]

Цитати[уреди]

  • Тарковски (у књизи Вајање у времену ) :

Викицитати „Циљ сваке уметности је ... да објасни људима разлог за њихову појаву на овој планети; или, ако не да објасни онда бар да постави то питање. ”

  • Време у времену: дневници

Викицитати „Слика је импресија Истине, коју нам је Бог дозволио да видимо нашим слепим очима. ”

  • 1986.

Викицитати „„... чини ми се да појединац данас стоји на раскршћу, суочен са избором да или настави са новим технологијама и бескрајним умножавањем материјалних добара, или да пронађе пут који ће водити духовној одговорности, пут који би на крају могао значити не само његово лично спасење већ очување друштва уопште; другим речима окретање Богу.“”

Викицитати „„Kada je čovjek gladan. ode u prodavnicu i kupi nešto za jelo. ali kada je čovjeku zaista loše nema nikud da ode osim kod seksologa ili kod psihoanalitičara. koji ne razumiju ništa od onoga što se dešava. To su brbljivci i vojari koji nas utješe, smire vas i skupo vam naplate. Moj junak ne može više živjeti kao prije i čini nešto, možda beznadano, ali nešto čime dokazuje da je slobodan. Ovakvi postupci mogu imati apsurdne posljedice na materijalnom planu, ali na duhovnom su veličanstvene jer otvaraju put preporodu“. ”

Спољашње везе[уреди]

Више информација на тему
Андреј Тарковски
пронађите на Википедијиним сестринским пројектима:
Претражите Оставу Медији на Остави
Претражите Викицитат Цитати на Викицитату

Андреј Тарковски на сајту IMDb ((en))