Андре Жид

С Википедије, слободне енциклопедије
Андре Пол Гијом Жид
Gide 1920 cropped.jpg
Андре Жид
Лични подаци
Датум рођења(1869-11-22)22. новембар 1869.
Место рођењаПариз, Француска
Датум смрти19. фебруар 1951.(1951-02-19) (81 год.)
Место смртиПариз, Француска
Образовање
ОбразовањеLycée Henri-IV, École alsacienne
Књижевни рад
Утицаји одЈохан Гете, Фјодор Достојевски, Фридрих Ниче, Оскар Вајлд, Хенри Филдинг, Артур Шопенхауер
Утицао наАлбер Ками, Жан Пол Сартр, Жан Жене, Маргерит Јурсенар
Најважнија дела
НаградеНобелова награда за књижевност

Потпис

Андре Пол Гијом Жид (франц. André Paul Guillaume Gide; Париз, 22. новембар 1869Париз, 19. фебруар 1951) био је француски књижевник, познат по романима Иморалист, Уска врата, Подруми Ватикана, Ковачи лажног новца, збирци есеја Коридон, као и по своме вишетомном дневнику. Годинама је је био главни уредник књижевног часописа Француска нова ревија. Добитник је Нобелове награде за књижевност 1947.

Андре Жид са својим погледима на морал, религију и друштво остао је једна од најконтроверзнијих фигура светске књижевности двадесетог века. У првим деценијама стваралаштва током којих је сам финансирао објављивање својих књига, остао је непознат ван уског круга пријатеља и поштовалаца, да би тек након Првог светског рата постао цењена фигура писане речи у ширем кругу европских интелектуалаца. Са друге стране, књижевно признање било је пропраћено и многобројним скандалима и забранама. Тако је након Повратка из СССР, књиге којом је исказао разочарење у Октобарску револуцију, био забрањен у Совјетском Савезу, затим је забрањен у нацистичкој Немачкој, да би годину дана након смрти Ватикан читав опус ставио на листу забрањених књига, као део књижевних остварења којих би се сваки римокатолик под претњом смртног греха ваљао клонити.[1] Жид је био изразито популаран и код српских интелектуалаца, о чему сведочи чињеница да су поједина Жидовљева остварења преведена од стране значајних имена српске књижевности: Симе Пандуровића, Младена Лесковца, Марка Ристића и Владана Деснице.

Главни јунак његових романа је појединац, често обликован аутобиографски, који се суочава са низом моралних проблема. Истражујући проблеме религиозности, атеизма, сексуалности, политике и грађанства, Жидовљева дела сведоче о моралном развитку модерног интелектуалца у првој половини двадесетог века.[2] Поред разноликости садржаја стваралаштво овог француског нобеловца одликује и разноликост форме и интересовање за обнављање старијих књижевних жанрова попут сотије и тракта.

Књижевни почеци[уреди | уреди извор]

Андре Жид је рођен у Паризу 1869. Његов отац, универзитетски професор права, умро је 1880. Андре је одрастао у Нормандији, углавном као усамљеник. После смрти мајке 1895, оженио се рођаком Мадлен Рондо, али овај брак је био само формалан.

Године 1891. Жид је објавио свој први роман, „Свеске Андре Валтера“ (у оригиналу: Les Cahiers d'André Walter). Од 1893. до 1894. путовао је у северну Африку. У Алжиру је постао пријатељ Оскара Вајлда и признао је своју хомосексуалну оријентацију.

Зрело доба[уреди | уреди извор]

Жид је учествовао у формирању књижевног часописа „Нова француска ревија“ 1908. (Nouvelle Revue française).

Роман „Подруми Ватикана“ (Les caves du Vatican) објавио је 1914. То је сатира о лажима и преварама живота буржоазије.

Двадесетих година 20. века, Жид је постао инспирација за писце попут Албер Камија и Жан Пол Сартра. Објавио је књигу о Фјодору Достојевском 1923. Кад је у својим делима бранио своју сексуалну опредељеност, као у збирци есеја „Коридон“ (1924), то је изазвало јаке критике јавности. Жид је ово своје дело сматрао својим најзначајнијим остварењем.

Имао је кћи Катарину, рођену 1923, из ванбрачне везе.

Своју аутобиографију, Жид је објавио 1926. под именом „Ако зрно не умре“ (Si le grain ne meurt). Касније је путовао по централној Африци, Конгу и Чаду. Критиковао је француске колонијалне методе експлоатације.

Током тридесетих година, кратко је био занесен идејом комунизма, али се у њу разочарао после посете Совјетском Савезу.

Жид је поново отишао у Африку 1942. и тамо живео за време Другог светског рата.

Сексуална оријентација[уреди | уреди извор]

У свом дневнику Жид прави разлику између „содомита“, привлачности према одраслом мушкарцу, и „педерастије“, заљубљеност у млађег мушкарца, где је себе идентификовао као овог другог.

Педерастом називам мушкарца који се, како сама реч иницира, заљубљује у младиће. Содомитом називам мушкарца чија је жеља окренута према старијем мушкарцу.[3]

Велика љубав његовог живота био је Марк Алегре (син протестантског пастора). Ова веза је била модел за однос Едуара и Оливијеа у Жидовом роману Ковачи лажног новца.[4]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Sheridan 1999, стр. XI.
  2. ^ Hacht & Hayes 2009, стр. 692.
  3. ^ Gide, Andre (1948). The Journals Of André Gide, Vol II 1914-1927. Alfred A. Knopf. pp. 246–247. ISBN 978-0-252-06930-7.. Retrieved 27 April 2016.
  4. ^ Gay-Serbia.Com

Литература[уреди | уреди извор]

  • Sheridan, Alan (1999). André Gide: A Life in the Present. Harvard University Press. ISBN 978-0-674-03527-0. 
  • Hacht, Anne Marie; Hayes, Dwayne D. (2009). Gale Contextual Encyclopedia of World Literature, Vol. 2. (D-J). Gale. ISBN 978-1-4144-3136-9. 
  • Noel I. Garde [Edgar H. Leoni], Jonathan to Gide: The Homosexual in History. New York:Vangard, 1964. OCLC 3149115
  • For a chronology of Gide's life, see pages 13–15 in Thomas Cordle, André Gide (The Griffin Authors Series). Twayne Publishers, Inc., 1969.
  • For a detailed bibliography of Gide's writings and works about Gide, see pages 655-678 in Alan Sheridan, André Gide: A Life in the Present. Harvard, 1999.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]