Андрија Мандић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Андрија Мандић
Andrija Mandic-mc.rs.jpg
Андрија Мандић на Главном одбору НСД на Савиндан 2018. године
Биографија
Датум рођења(1965-01-19)19. јануар 1965.(54 год.)
Место рођењаШавник
 Социјалистичка Федеративна Република Југославија
РелигијаПравославац
СупружникСања
ДецаИлија , Милена
Политичка
партија
Нова српска демократија
коалиција Демократски фронт,
раније предсједник странке: Српска народна странка
Избори2006., 2009., 2012., 2016.

Андрија Мандић[2] је рођен 19. јануара 1965. године у Шавнику. Дипломирао је на Металуршко-технолошком факултету у Подгорици.

Прије активног политичког ангажмана, био је успјешан предузетник. Као директор и сувласник акционарског друштва за прераду обојених метала, организовао је прву приватну производњу алуминијумских легура у Црној Гори. У сарадњи са Металуршко-технолошким факултетом из Подгорице радио је на пројектовању, изради и инсталирању опреме за ливење алуминијума, као и на комерцијалном металуршком инжењерингу.

Један је од оснивача Српске народне странке, а од 2003. до 2009. године био је предсједник СНС-а. У Влади некадашње СРЈ обављао је функцију замјеника министра за привреду. Био је на челу коалиције „Српска листа“, и њен предсједнички кандидат на изборима 2008. године. Такође, био је један од лидера коалиције „Боља Црна Гора“.

Када је 24. јануара 2009. године основана Нова српска демократија, постао је њен први предсједник, а на ту функцију Скупштина НОВЕ га је изабрала 11. маја 2013. и 11. маја 2017. године.

Од 2012. године, оснивач је и члан предсједништва Демократског фронта. Био је носилац листе „Демократски фронт – Ми или он“ на парламентарним изборима 2016. године.  

Од 2001. године је посланик у Скупштини Црне Горе. Био је члан делегације Скупштине Црне Горе у Парламентарној скупштини Савјета Европе. У претходном сазиву парламента, био је члан Уставног одбора, Одбора за безбједност и одбрану и Одбора за антикорупцију. У актуелном сазиву Скупштине je члан делегације у Парламентарној скупштини ОЕБС-а.

Извори[уреди]

  1. ^ Андрија Мандић, интернет страница Скупштине Црне Горе
  2. ^ „http://www.nova.org.me/index.php”.  Спољашња веза у |title= (помоћ)

Спољашње везе[уреди]