Андски кондор

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Андски кондор
Временски распон: 2.6–0 Ma
Касни плиоценхолоцен
Condor02 ST 98.jpg
Андски кондор
(Vultur gryphus)
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Vultur

Linnaeus, 1758
Врста:
V. gryphus
Биномијално име
Vultur gryphus
Linnaeus, 1758
AndeanMap.png
     Распрострањеност андског кондора
Синоними
  • Vultur fossilis Moreno & Mercerat, 1891
  • Vultur patruus Lönnberg, 1902
  • Vultur pratruus Emslie, 1988 (lapsus)

Андски кондор (лат. Vultur gryphus) је врста јужноамеричког кондора и једини припадник рода Vultur. Има највећи распон крила од свих птица на свету (до 3,2 метра), осим можда албатроса луталице.

Опис[уреди]

То је велики црни стрвинар с оковратником од белог перја и великом светлом скупином перја на крилима, нарочито код мужјака. Глава и врат су скоро без перја и загасите црвене боје која може поруменити променом расположења птице. Мужјаци имају ресицу на врату и тамноцрвену кресту на глави. За разлику од других грабљивица, мужјак (11–15 килограма) је већи од женки (6–14 килограма). Просечном тежином од 10,7 килограма Андски кондор је после далматинског пеликана (11,5 килограма) најтежа птица летачица и засигурно најтежа копнена птица летачица.

Кондор је углавном лешинар који се храни лешевима и то већих животиња као што су јелени или стока. Сексуалну зрелост достиже с 5 или 6 година и гнезди се на висинама до 5.000 метара, обично на недоступним рубовима литица. Обично полаже једно до двоје јаја. Кондор је једна од најдуговјечнијих птица, те може живети до 100 година у заточеништву.

Национални симбол[уреди]

Андски кондор игра важну улогу у фолклору и митологији андских култура, те је тако постао националним симболом Перуа, Аргентине, Боливије, Чилеа, Колумбије и Еквадора.

Угроженост[уреди]

Данас је готово угрожен, према лествици Међународне уније за заштиту природе, углавном због губитка станишта и индиректног тровања једући стрвине које су убили ловци. Као одговор на то, основана су узгајалишта у неколико јужноамеричких земаља.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]