Ансамбл Ладо

С Википедије, слободне енциклопедије
Ансамбл Ладо
Друга именаЛадо
Музички рад
Активни период1949—данас
Жанровинародна музика, фолклор
Издавачке кућеAquarius Records, Југотон, ПГП РТБ, РТВ Љубљана
Остало
НаградеПорин

Ансамбл хрватских народних игара и пјесама ЛАДО је хрватски професионални фолклорни ансамбл основан 1949. године у Загребу. Данас Ансамбл броји 37 врхунских играча/певача и 14 врсних музичара који свирају педесетак традиционалних и класичних инструмената[1]. „Ладо“ је архаична словенска реч, често коришћена као рефрен у старим обредним песмама северозападне Хрватске, а синоним је за речи „добро“, „драго“ и „мио“. Ансамбл ЛАДО је у досадашњем раду окупио најпознатије хрватске етнокореологе и кореографе, музичке аранжере, етномузичаре, фолклористе и диригенте, али и композиторе инспирисане народном музиком[2].

Историја[уреди | уреди извор]

Ансамбл ЛАДО основан је уредбом Владе Народне Републике Хрватске 11. новембра 1949. године под називом Државни збор народних игара и пјесама (ДЗНПиП). Његов задатак је био да истражи, прикупи, уметнички обради и постави на сцену најљепше примере богате хрватске музичке и плесне традиције[3].

У годинама после Другог светског рата у земљи почињу да делују бројне аматерске фолклорне групе, међу којима и фолклорна секција Омладинског културно-уметничког друштва „Јожа Влаховић“ из Загреба под уметничким руководством проф. Звонимир Љеваковић. Љеваковић је био један од оснивача и први уметнички руководилац Ансамбла ЛАДО. ЛАДО је први пут наступио 4. фебруара 1950. године у Хрватском народном казалишту у Загребу и већ тада је показао јасну усмереност ансамбла на хрватску традиционалну музику и обичаје. Концерт се састојао од петнаест тачака, шест музичких (певачких) и девет игара, када су изведени Крчки плес, Далматинско коло - Линђо, Славонско коло, Буњевачко момачко коло, Врличко коло, Балун из Истре, Покупски сватовски дрмеш и Посавски плесови. Једна „шестица“ са шест играча касније је постала препознатљив заштитни знак ансамбла ЛАДО. Овај први наступ ансамбла укратко је објављен у дневном листу Вјесник, а уз осврт уваженог академика проф. Твртка Чубелића[4].

Од 1974. године ансамбл води хрватски етнолог и етнокореограф др. Иван Иванчан. Био је велики познавалац традиционалне музике и игре, а својим доприносом ансамблском и кореографском раду у многим аматерским саставима широм Хрватске трајно је обележио и хрватску фолклорну сцену. Пут који је планирао Звонимир Љеваковић, а наставио др. Иван Иванчан, ишли су уметнички руководиоци Ханибал Дундовић (1983-1991) и Иван Иванчан млађи (од 1992). Препознатљивом квалитету музичког програма ЛАДА ранијих година значајно су допринели Емил Косето и Божо Поточник, а касније и музички директори Динко Фио (1975-1980), Томислав Ухлик (1983-1985) и Бојан Погрмиловић (1985-1998). од јула 2018. до данас). Однедавно фолклорни хор води Дражен Куриловчан, који са посебно ангажованим спољним сарадницима најчешће режира концертне наступе ансамбла[4]. Од 18. априла 2016. до априла 2020. године место уметничког директора обављао је етнолог и полониста Андрија Иванчан[5][6], којег је у априлу 2020. наследио етнолог и историчар Крунослав Шокац[7].

Карактеристике[уреди | уреди извор]

 • Ансамбл ЛАДО је својеврсни путујући музеј, који има више од 1.200 комплета народних ношњи изузетне вредности и лепоте, од којих су неке старе и преко 100 година.
 • 65 година музичког деловања и више од 5000 наступа у Хрватској и 48 земаља широм света, тридесетак звучних записа снимљених на највишем продукцијском нивоу.
 • Више од 100 кореографија које представљају невероватну разноликост плесова, песама и ношњи на тако малом простору као што је Хрватска, захваљујући медитеранским, алпским, панонским и балканским утицајима.
 • 38 врхунских уметника, који плешу и певају у исто време, 14 врхунских музичара који свирају педесетак традиционалних и класичних инструмената.
 • Ансамбл се бави и едукативним програмима: организовањем фолклорних радионица, курсева плеса и приредби за децу предшколског и школског узраста.

Чланови ансамбла[уреди | уреди извор]

Уметнички и плесни руководилац и диригент Ансамбла редовно сарађује са играчима/певачима и солистима Ансамбла ЛАДО уз свесрдну музичку помоћ корепетитора. Диригент Ансамбла и диригент оркестра увежбавају програм са музичарима и инструменталним солистима[1]. Поред плесних кореографија, играчи наступају и као мушки хор, а играчи као женски хор Ладарице.

Вокалисти ЛАДА[уреди | уреди извор]

Вокалисти ЛАДА назив је вокалног састава у којем певачи/плесачи Ансамбла ЛАДО на репрезентативан начин изводе вокалну музичку традицију јужне Хрватске. Вокални ансамбл је почео са радом у септембру 2002. године на иницијативу Ивана Иванчана, уметничког директора ЛАДА-е. Тако су певачи ЛАДА упознали различите стилове и жанрове овог краја, различите од досадашње праксе ладовског певања, која је углавном била везана за севернохрватску музичку традицију. Црквено народно појање и клапско појање, два вокално-музичка стила која се међусобно допуњују, основа су репертоара овог вокалног ансамбла. Од 2002. године до данас Вокалисти су наступали у разним приликама у склопу Ансамбла ЛАДО (Божићни и коризмени вокални програми) и самостално у различитим клапским пројектима (Свитла ноћ - клапе и Лент; Клапе на Шалати) те на концертима у Градишћу, у Хрватском музичком заводу и цркви св. Марка у Загребу, цркви св. Доната у Задру, итд. За своје су изведбе дела духовне музике, Вокалисти до данас више пута награђивани многим наградама (Порин, Орландо, Вараждинске барокне вечери)[8], а за свој су први самостални албум Крижу свети... 2012. освојили две дискографске награде Порин.

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ а б d.o.o, Kreativna poslovna rješenja. „Umjetnici”. LADO (на језику: хрватски). Приступљено 2022-05-11. 
 2. ^ d.o.o, Kreativna poslovna rješenja. „O nama”. LADO (на језику: хрватски). Приступљено 2022-05-11. 
 3. ^ „Добитници Порина за животно дело”. porin.info. 2012. Архивирано из оригинала 12. мај 2012. г. 
 4. ^ а б d.o.o, Kreativna poslovna rješenja. „Povijest”. LADO (на језику: хрватски). Приступљено 2022-05-11. 
 5. ^ Шеарвић, Сребрнка (2016). „Andrija Ivančan postao umjetnički voditelj Ansambla LADO”. Архивирано из оригинала 6. октобар 2016. г. 
 6. ^ d.o.o, Kreativna poslovna rješenja. „Andrija Ivančan preuzeo dužnost umjetničkog voditelja Ansambla LADO”. LADO (на језику: хрватски). Приступљено 2022-05-12. 
 7. ^ „KRUNOSLAV ŠOKAC: ‘Nitko na svijetu ne može se po kvaliteti uspoređivati s LADOM. NACIONAL.HR (на језику: хрватски). Приступљено 2022-05-12. 
 8. ^ d.o.o, Kreativna poslovna rješenja. „Vokalisti Lada”. LADO (на језику: хрватски). Приступљено 2022-05-12.