Ансел Адамс

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ансел Адамс
Ansel Adams and camera.jpg
Датум рођења (1902-02-20)20. фебруар 1902.
Место рођења Сан Франциско
САД

Ансел Истон Адамс је био амерички фотограф и борац за заштиту животне средине, најпознатији по својим црно-белим фотографијама на америчком западу.

Рођен је у Сан Франциско, 1902. године. Своје прве фотографије је снимио током одмора у националном парку Јосемите (енг. Yosemite National Park) у Калифорнији, са свега четрнаест година. Чак и тада је било видљиво оно што ће бити карактеристично за читав његов рад: комбинација изванредних фотографских вештина и дубоко дивљење према америчким пејзажима. Већ следеће године се самостално враћа у Yosemite National Park, али са бољом фотографском опремом и знањем стеченим о основним техникама и вештинама потребним за фотографију на великим висинама и под тешким временским условима. Паралелно је изучавао и музику и фотографију. Његове прве фотографије су објављене 1921. и већ следеће године почела је продаја првих примерака. У његовим раним радовима била је приказана пажљива композиција и осећај за тонални баланс. У овом тренутку, међутим, и даље има у плану развој музичке каријере.

Средином 1920-их, Adams је експериментисао са меким фокусом, графиком, као и другим техникама пиктуралних фотографа, као што су фото-сецесије вође Alfred-a Stieglitz-a који је настојао да изједначи уметнички ниво фотографије и сликарства опонашајући сликарске мотиве у својим радовима. Међутим, Adams-ов рад се усмерава на ручно бојење које је било популарно у то доба. Он користи различите објективе како би добио разноврсне ефекте, али на крају одбацује пикторализам и замењује га реалистичким приступом који се ослањао на оштар фокус, повећан контраст и прецизне експозиције. 1927. уговара израду прве колекције, у свом новом стилу, у коју је била укључена његова позната фотографија „Monolith”.

Уз покровитељство и промоцију Albert-a Bender-a, Adams-ова прва колекција достиже велики успех и отварају му се нове пословне понуде. На позив Bender-a, прикључује се престижном Roxburghe клубу, где је много научио о техникама штампе, бојама, дизајну и другим стварима које је касније примењивао у својим пројектима. Нажалост, у то време, већина његовог рада се још увек обавља у подруму куће његових родитеља, и био је, донекле ограничен једва адекватном опремом. 1928. Virginiа Best, са којом је радио на развоју музичке каријере, постаје његова жена. Између 1929. и 1942. Adams-ов рад сазрева. У току своје 60-годишње каријере, 1930-те су се показале као посебно продуктивно и експериментално време. Adams је проширио своје стварање, фокусирајући се на детаљни крупни план, као и велике форме од планина до фабрика. 1930. објављена је Adams-ова друга колекција. 1931. јако успешно приређује прву самосталну изложбу, на којој је представљено 60 његових радова.

У Новом Мексику упознаје Paul-a Strand-a који је посебно утицао на њега одавајући му тајне својих техника и охрабрујући га. Adams усваја Strand-ову технику коришћења сјајног папира.

Сусрет са Paul-ом Strand-ом 1930. показао је Ansel-у Adams-у, да је истинско средство његовог изражавања заправо фотографија. Strand-ов концепт чисте фотографије оставио је трајан утисак на Adams-a и подстакао га да себи расветли своје сопствене тежње. С неколицином других фотографа основао је 1932. године групу „f/64” Чланови ове групе догматски су се придржавали стила који наглашава највећу могућу дубину поља и најоштрију репродукцију детаља. Опчињени прецизношћу свог медија, посебно су неговали приказивање одабраних тема у крупном плану.

Током 1933. добио је прво дете, сина Michael-а, а две године затим и ћерку Anne. Током 1930-их бавио се комерцијалним пројектима, али такође ствара много нових фотографија. Тада настаје једно од његових највећих дела, фотографија „Clearing Winter Storm”. У септембру 1941. Adams склапа уговор са Министарством унутрашњих послова о снимању фотографија националних паркова, резервата Индијанаца, и других локација за потребе унутрашње декорације нове зграде Министарства. Такође је својим стварањем допринео у рату радећи многе фотографске задатке за војне потребе.

Године 1941. Adams је сачинио чувени „Систем зонирања”, приручник о одређивању тачне експозиције и времена развијања да би се постигла оптимална градација сивих тонова. Своје идеје о фотографији и фотографским поступцима Adams је преносио бројним књигама и семинарима. Године 1946. основао је одсек фотографије на Калифорнијској школи ликовних уметности у Сан Франциску.

Током 1960-их и 1970.их година организовао је неколико изложби и посветио се писању. Он је вешто користио своје радове за промовисање многих циљева и у настајању еколошких покрета, али је увек инсистирао да, док год су у питању његове дела, лепота је на првом месту. Његове узбудљиве фотографије су и даље веома популарне у календарима, постерима и књигама.

1966. изабран је за члана Америчке академије наука и уметности, а 1980. добио је „Председничку медаљу слободе” која представља највише национално цивилно признање.

Ansel Adams је умро 22. априла 1984. у осамдесет другој години од рака. Добио је бројне награде током свог живота и постхумно, а било је неколико награда названих по њему.

Неке од њих:

 • Doctor of Arts, Harvard University
 • Doctor of Arts, Yale University
 • Conservation Service Award, Department of Interior ,1968
 • Presidential Medal of Freedom ,1980
 • Mount Ansel Adams, 1985
 • Ansel Adams Wilderness, 1985
 • Ansel Adams Award, Sierra Club
 • Sierra Club John Muir Award, 1963
 • Ansel Adams Award for Conservation, the Wilderness Society

Литература[уреди]

 • Фотографија XX века Музеј Лудвиг у Келну, Taschen
 • О фотографији и уметности, Valter Benjamin
 • Стварање уметничке фотографије, Бранко Матић
 • Encyclopedia of 20th Century Photography, Lynne Warren