Антипротон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Антиротон (, изговара се пе са цртом) је античестица протона. Антипротон је стабилна честица али у земаљским условима је кратког живота јер у судару са протоном долази од анихилације честица уз ослобађање огромне енергије. Пронашли су га 1955. године Емилио Сегре и Овен Чемберлен за шта су поделили Нобелову награду за физику 1959.

За настанак антипротона потребна је огромна енергија еквивалентна температури од 1013 K, и на страну Велико прасак, то се у природи не дешава спонтано. Међутим, у ЦЕРН-у, антипротони се производе тако што се иридијумска мета бомбардује протонима убрзаним у протонском синхротрону до енергија од 26 GeV. Енергија таквог једног судара довољна је да се створи антипротон чија енергија масе мировања износи око 1 GeV (E=mc²). У таквом једносм судару ствара се огроман број различитих честица а антипротони се издвајају магнетским пољем у вакууму.

Средином јуна 2006. у ЦЕРНУ је измерена маса антипротона која је 1836,153674 већа од масе електрона, са неизвесношћу од +/- 5 јединица на шестој децимали. У границама грешке та је маса једнака маси 'обичног' протона.


Појава у природи[уреди]

Антипротони су детектовани у космичким зрацима пре више од 25 година, прво помоћу инструмената ношених балонима а касније помоћу детектора на сателитима. Сматра се да антипротони у космичким зрацима потичу из судара космичких протона огромне енергије са атомским језгрима међузвездане средине према реакцији:

Секундарни анториотони () даље се крећу кроз галаскију усмерени галактичким магентним пољем. Њихов енергијски спектар одређен је сударима са осталим атомима међузвездане средине а, поред анихилације са протонима, из галаксије могу да се изгубе 'цурењем'.

Списак недавних експеримената за детекцију антипротона из космичких зарака[уреди]

  • BESS: експерименти ношени балонима, у летовима 1993., 1995., и 1997.
  • CAPRICE: експеримент ношен балоном, 1994.[1]
  • HEAT: балоном ношен експеримент у лету из 2000.
  • AMS: Алфа магнетни спектрометар, експеримент из свемира, протип летео свемирским шатлом 1998, намењен Међународној орбиталној станици али још није лансиран.
  • PAMELA: Сателитски експеримент за детекцију космичких зрака и антиматерије из свемира, лансиран јуна 2006.

Употреба[уреди]

Антипротони се рутински производе у Фермилабу у експериментима на Теватрону где се сударају са протонима. Сударањем антипротона са протоном постиже се већа енергија у судару кваркова и антикваркова него у судару протона са протоном.

Види још[уреди]

Референце[уреди]