Антонио Лоти

Из Википедије, слободне енциклопедије
Антонио Лоти

Antonio Lotti.jpg

Информације
Датум рођења 1667.
Место рођења Венеција (Млетачка република)
Датум смрти 5. јануар 1740.
Место смрти Венеција (Млетачка република)
Дела

Антонио Лоти (итал. Antonio Lotti, Венеција 16675. јануар 1740) је био италијански барокни композитор.

Биографија[уреди]

Лоти је рођен у Венецији, а његов отац Матео је у то време радио у Хановеру као капелмајстор. Године 1682. Лоти је започео студије заједно са Лодовиком Фугом и Ђованијем Легрензијем који су били упошљени у катедрали Свети Марко у Венецији. Лоти је започео каријеру у катердали Свети Марко најпре као алт певач (контраалт глас) од 1689, затим као асистент другог органисте, затим као други органиста (од 1692), затим од 1704. први органиста и коначно од 1736. као maestro di cappella и то је позиција коју је задржао до своје смрти. Такође је писао музику и поучавао у Седишту академије уметности у Венецији. Године 1717. је отишао у Дрезден, где је написао своје бројне опере укључујући Giove in Argo, Teofane и Li quattro elementi за које је сва либрета писао Антонио Марија Лучини. Вратио се у Венецију 1719. године и остао тамо до своје смрти, 1740.

Био је ожењен познатом оперском певачицом, сопранисткињом Санта Стелом.

Дела[уреди]

Лоти је писао различите музичке форме, стварајући мисе, кантате, мадригале, око тридесет опера, као и инструменталну музику. Његова духовна хорска дела су често без инструменталне пратње. Лотијев опус чини прелаз између установљеног барока и наступајућег класицизма. За Лотија се сматра да је утицао на Јохана Себастијана Баха, Георга Фридриха Хендла и Јохана Дисмаса Зеленку који су сви копирали познату Лотијеву мису Missa Sapientiae.

Лоти је дао значајан допринос и у образовању. Његови ученици су касније постали познати композитори Доменико Алберти, Бенедето Марчело, Балдасаре Галупи, Ђузепе Саратели и Јохан Дисмас Зеленка.

Једна од његових најпознатијих композиција је осмо гласни Crucifixus којом је хтео да наруши правила конвенционалне хармоније (неприпремљене дисонанце, тритони и слично), тако да се може назвати првим „атоналним“ музичким делом.

Спољашње везе[уреди]