Антонио Пигафета

С Википедије, слободне енциклопедије
Антонио Пигафета
Antonio pigafetta.png
Датум рођења1492.
Место рођењаВиченца
 Млетачка република
Датум смрти1531.
Место смртиВиченца
 Млетачка република
Антонио Пигафета, односно портрет за који се дуго веровало да представља Магелановог сапутника. У ствари, цртеж приказује његовог рођака Ђованија Алберта (умро 1562).

Антонио Пигафета (итал. Antonio Pigafetta; рођен око 1491 – умро око 1534. године) био је италијански учењак и путописац из Млетачке републике. Учествовао је у првом опловљавању света у Магелановој експедицији (1519—1522). Током путовања постао је Магеланов близак сарадник и свакодневно је водио дневник путовања. Овај дневник је Пигафети касније помогао да преведе један од филипинских језика, себуано. Пигафетино дело је први писани спис са изразима на себуану.

Пигафета је био један од осамнаесторице морнара, од око 240 који су кренули на пут, који се 1522. вратио у Шпанију под командом Хуана Себастијана Елкана. Његов дневник је главни извор за познавање Магелановог и Елкановог путовања.

Пигафета је свој дневник прерадио и у скраћеном обиму га је издао у Паризу 1525. године под називом Извештај о првом путовању око света (итал. Relazione del primo viaggio intorno al mondo). По повратку са пута придружио се родоским витезовима.

Бар један италијански ратни брод је назван по Пигафети, и то разарач класе Навигатори из 1931. године.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]