Апенини

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 42° 27′ 36″ СГШ, 13° 33′ 36″ ИГД

Апенини
Највиши врх Апенина, Корно Гранде
Највиши врх Апенина, Корно Гранде
Државе Застава Италије Италија
Апенини на мапи Италије

Апенини (итал. Appennini, лат. Apenninus) је један од најважнијих планинских ланаца у Европи, који се пристире дуж истоменог Апенинског полуострва, у оквиру Италије.

Природне одлике[уреди]

Рељеф: Апенини су релативно млад планински ланац веначног порекла, дуг приближно 1200 килметара, који се протеже дуж полуострвског дела Италије (и у Сан Марину), од севера до југа Апенинског полуострва (који је и добио име према овом планинском ланцу). На северу су Апенини ограничени Падском низијом, на истоку Јадранским, на југу Јонским и на западу Тиренским морем. На крајњем северозападу, код Ђенове, на Апенине се наставља венац Алпа. У појединим деловима полуострва Апенини непосредно дотучу море, док се у другим образују мање или веће приморске равнице (у Лацију, Кампанији, Апулији). Ланац се може поделити на три дела: Северни Апенини, Средишњи Апенини и Јужни Апенини, који се потом дела према именима области и покрајина, кроз које се пружају. Највиши врх ланца је Корно Гранде на планини Гран Сасо (2.912 м).

Клима: Средње високо апенинско подручје (до 1000-1200 метара) се налази у прелазној климатској зони између средоземне и умерено континенталне климе, па има влажне и благе зиме и топла и сушна лета. Виша подручја су под јаким утицајем општрије, планинске климе.

Воде: Планински ланац Апенина својим пружају спречава образовање дужих долина и дужих речних токова. Најважније реке у његовом подручју су Тибар и Арно.

Биљни и животињски свет: Посебност Апенина је богатство средоземних врста биља и животиња.

Покрајине и градови[уреди]

У оквиру подручја Апенина налазе се следеће покрајине: Лигурија, Тоскана, Емилија-Ромања, Марке, Абруцо, Молизе, Лацио, Кампанија, Апулија, Калабрија, Базиликата.

Готово сва важнија градска насеља се налазе на ободу подручја Апенина (нпр. Фиренца, Рим, Напуљ, Бари), али су се поједини већи градови сместили дубоко у планинама, на вишим надморским висинама - Перуђа, Л'Аквила, Кампобасо, Арецо.

Спољашње везе[уреди]