Пређи на садржај

Апостол Филолог

С Википедије, слободне енциклопедије
Апостоли Гај и Филолог

Апостол Филолог је био један од седамдесет Христових апостола.[1] Апостол Павле га спомиње у својој Посланици Римљанима (Рим 16,15).

Постављен је за епископа града Синопа од стране апостола Андреја.[2]

Према римском предању, филолог је био римски племић. Од малих ногу је служио у преторијанској гарди. Случајно је упознао преподобног Акилу. Био је ожењен племкињом Јулијијом. Заједно су упознали апостола Павла током његовог тамновања у Риму и тада су обоје примили хришћанство. Ипак, Филолог није желео да напусти државну службу и живео је као скривени хришћанин. Убрзо након изласка апостола Павла из затвора и његовог одласка из Рима, 64. године цар Нерон је запалио Рим и за то оптужио хришћане. Отпочео је стравичан прогон хришћана. Филолог и Јулија нису били међу првим жртвама, што је изазивало бес код Нерона. Након страшног мучења римских хришћана, филолог и Јулија су одлучили да се јавно изјасне као хришћани.

Цар Нерон је након тога, наредио да супружници Филолог и Јулија буду заједно спаљени на ломачи.

Православна црква га прославља 5. новембра по јулијанском календару.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Кратка биографија 70 Христових ученика.”. Храм Светог Апостола Павла (на језику: српски). 2020-04-14. Приступљено 2024-01-21. 
  2. ^ „Святитель Филолог, епископ Синопский, апостол от 70-ти + Православный Церковный календарь”. days.pravoslavie.ru. Приступљено 2024-01-21.