Апулеј

Из Википедије, слободне енциклопедије
Апулеј

Apulei Madaurensis односно Апулеј из Мадаура у Нумидији, рођен је око 125. године н. е. Студирао је у Атини. Живео је као адвокат у Риму и Картагини. Познато дело му је Metamorphoseon у 11 књига, доцније познато као Asinus Aureus.

То је роман у коме су испричани доживљаји неког Луција који је отишао у Тесалију да се упути у магију али је био претворен у магарца и после многих доживљаја поново добио људски лик. У роман је вешто уметнуто неколико приповедака - јонске новеле (fabulae Milesiae) сличне онима у Бокачовом Декамерону и Балзаковим Contes drolatiques - међу њима је и Приповетка о Амору и Психи, које је Луције чуо у разним приликама и за које су Апулеју као извор послужиле савремене му, сада изгубљене, збирке приповедака.

Приповетку о Амору и Психи узео је из Сизениног превода Милетских прича грчког писца Аристида који је живео око 100. п. н. е. Оптужен због неких враџбина, које су онда биле у моди Апулеј је написао Апологију (Одбрану) Приповетку о Амору и Психи превео је Р. Марић, а читаве Метаморфозе А. Вилхар.

Спољашње везе[уреди]