Арабијско море

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Арапско море)


Координате: 15° 55′ 10" СГ Ш, 63° 54′ 22" ИГД
Арабијско море је северозападни део Индијског океана. Ограничавају га Индија на западу, Пакистан на северу, Арабијско полуострво на западу, на југу његову границу представља линија између рта Гардафуј у Сомалијии рта Коморин на крајњем југу Индије.

Арабијско море

На северозападу се сужава у Омански залив који га повезује са Персијским заливом преко Ормуског мореуза, а на југоистоку се сужава у Аденски залив који га повезује са Црвеним морем преко мореуза Баб ел Мандеб.

Максимална ширина Арабијског мора је 2.400 km, а највећа дубина 4.562 m. Инд је највећа река која се улива у Бенгалски залив, друге веће реке су Нармада, Тапти и Махи. Централни део индијске обале која излази на Арабијско море се назива Конкан, а јужни део се назива Малабар. Арабијско море је део важног пута између Европе и Азије преко Суецског канала.

Земље које излазе на њега су Индија, Пакистан, Иран, Оман, Јемен, Сомалија и Малдиви. Највећи градови на његовим обалама су Мумбај (Бивши Бомбај), Сурат, Мангалор и Кочи у Индији, Карачи и Гвадар у Пакистану, и Аден у Јемену.

Најпознатије плаже Арабијског мора су: плаже Карачија, плаже Гое, Јуху плаже код Мумбаја и Ковалам плажа код Керала.

Спољашње везе[уреди]