Пређи на садржај

Арванити

С Википедије, слободне енциклопедије
Арванити
Укупна популација
50.000–200.000
Региони са значајном популацијом
Атика
Пелопонез
Беотија
Евбеја
Језици
арванитски
албански
грчки
Религија
православље
Сродне етничке групе
Албанци
Арбереши
Грци

Арванити (алб. Arbëreshë; грч. Αρβανίτες) су двојезична етничка група становништва у Грчкој албанског порекла. Традиционално говоре арванитски језик, албанску језичку варијанту, уз грчки. Њихови преци су први пут забележени као досељеници који су дошли у данашњу јужну Грчку крајем 13. и почетком 14. века. Били су доминантни елемент становништва у деловима Пелопонеза, Атике и Беотије све до 19. века. Они себе називају Арванити (на грчком) и Арберор (на свом језику). Арванити се данас самоидентификују као Грци као резултат процеса културне асимилације и не сматрају себе Албанцима.[1][2] Арванитски језик је у стању исцрпљивања због промене језика ка грчком и великих интерних миграција у градове и накнадног мешања становништва током 20. века.

Порекло[уреди | уреди извор]

Име Арванити и његови еквиваленти данас се користе како у грчком (Αρβανιτες, облик једнине Αρβανιτης, женски род Αρβανιτισσα), тако и у самом арванитском језику (Arbëreshë или Arbërorë). У стандардном албанском (Arvanitë, Arbëreshë, Arbërorë) користе се сва три имена. Име Арванити и његове варијанте су засноване на корену арб/алб старог етнонима који су у једном тренутку користили сви Албанци за себе.[3] Односи се на географски појам, прво посведочен код Полибија у облику имена места Арвон (Αρβων), а затим поново код византијских аутора 11. и 12. века у облику Арванон (Αρβανον) или Арвана (Αρβανα), који се односи на на место у данашњој Албанији. Назив Арванити првобитно се односио на становнике тог краја, а потом и на све оне који говоре албански. Алтернативни назив Албанци може бити етимолошки повезан, али је мање јасног порекла. Вероватно је у некој фази помешано са оним "Арбанитаи" због фонолошке сличности. У каснијој византијској употреби, термини "Арбанитаи" и "Албанои", са низом варијанти, коришћени су наизменично, док су се понекад исте групе називале и класицистичким именима Илири. У 19. и раном 20. веку, Алвани (Албанци) су коришћени претежно у формалним регистрима, а Арванити (Αρβανιτες) у популарнијем говору на грчком, али су оба коришћена неселективно и за муслиманске и за хришћанске албанофоне унутар и изван Грчке.[4] У самој Албанији, самоименовање Арванити је замењено новим именом Shqiptarë од 15. века, што је иновација коју нису делиле албанске мигрантске заједнице на југу Грчке. Током 20. века постало је уобичајено да се за народ Албаније користи само Αλβανοι, а за Грке-Арваните само Αρβανιτες, чиме се наглашава национална одвојеност између ове две групе.

Постоји проблем у којој мери термин Арванити такође укључује мале преостале хришћанске албанске групе становништва у Епиру и Западној Македонији. За разлику од јужних Арванита, наводи се да ови говорници користе име Shqiptarë и за себе и за албанске држављане иако ове заједнице данас такође заступају грчки национални идентитет. Ова реч се такође користи у неколико села у Тракији, где су Арванити мигрирали са планина Пинда током 19. века. Међутим, они такође користе име Арванитис говорећи на грчком, док извештаји Евромозаика (1996) примећују да група данас одбацује ознаку Чама. Лингвистички етнолози поистовећују данашње албанско/арванске дијалекте северозападне Грчке са дијалектима Чама, и стога их класификује заједно са стандардним тошким албанским, за разлику од „арванитског албанског правог“. Ипак, извештава се да се на грчком епирски варијетети такође често подводе под „Арванитски језик“ у ширем смислу. Процењује се да је број епирских албанофона 10.000. За арванитику се каже да укључује и вањске дијалекте којима се говори у Тракији.

Венецијански зидом опасан град Нафплио где се куће Албанаца могу видети изван зидина и замкови њихових суседних заједница Грка могу видети унутра почетком 16. века.

Историја[уреди | уреди извор]

Арванити у Грчкој потичу од албанских досељеника који су се током средњег века доселили на југ из области данашње јужне Албаније. Ови албански покрети у Грчкој први пут су забележени крајем 13. и почетком 14. века. Разлози за ову миграцију нису сасвим јасни и могу бити вишеструки. У многим случајевима Албанце су позивали тадашњи византијски и латински владари. Наређено им је да насељавају подручја која су била у великој мери депопулације због ратова, епидемије и других разлога, а запошљавани су као војници.[5] Такође се верује да су неки каснији покрети били мотивисани да избегну исламизацију након османског освајања.

Групе Албанаца доселиле су се у Тесалију већ 1268. године као плаћеници Михаила Дуке. Албанска племена Буа, Малакаси и Мазараки описана су као „непокорни“ номади који су живели у планинама Тесалије почетком 14. века у „Историји“ цара Јована VI Кантакузина. Он описује да их је било око 12 000 а такође пише и о пакту који су склопили да служе византијском цару и одају му почаст око 1332. у замену за коришћење низијских области Тесалије у летњим месецима. Албанске групе добиле су војне поседе Фанари 1330-их година и до краја 14. века и османског преузимања региона биле су саставни део војних структура Тесалије. Двојица њихових војсковођа познатих у византијским изворима као Петар и Јован Севастопулос контролисала су мале градове Фарсалу и Домокос. Османска контрола почела је крајем 14. века заузимањем Ларисе 1392–1393. и консолидовала се почетком 15. века. Ипак, османска контрола је током овог периода била угрожена групама Грка, Албанаца и Влаха који су се налазили у планинским областима Тесалије.[6]

Главни таласи миграција у јужну Грчку започели су од 1350. године, достигли врхунац негде током 14. века, а завршили су око 1600. Албанци су прво стигли до Тесалије, затим Атике и на крају до Пелопонеза. Једна од већих група албанских досељеника, од 10.000, населила је Пелопонез за време владавине Теодора I Палеолога, прво у Аркадији, а потом у јужнијим областима око Месеније, Арголиде, Елиде и Ахеје. Око 1418. стигла је друга велика група, вероватно бежећи из Етолије, Акарнаније и Арте, где је албанска политичка моћ била поражена. После османског продора 1417. године, друге групе из Албаније прешле су западну Грчку и можда су се инфилтрирале у Ахају. Насељени Албанци су практиковали номадски начин живота заснован на сточарству и раширили се у мала села.[7]

Идентификована албанска насеља на Пелопонезу, према османском пореском катастру из 1460–1463. Многа од ових насеља су од тада напуштена, док су друга преименована. Од 580 насељених села, 407 се наводи као албанска, 169 као грчка, а четири као мешовита; просечан број породица које су живеле у албанским селима био је 3,5 пута мањи него у грчким.

Албанци су се 1453. године подигли на устанак против Томе и Димитрија Палеолога, због хроничне несигурности и плаћања данка Турцима; придружили су им се и локални Грци, који су до тада имали заједничког вођу у Манојлу Кантакузину.[8] Након османског освајања, многи Албанци су побегли у Италију и населили се првенствено у селима Арбереше у Калабрији и на Сицилији. С друге стране, у настојању да контролишу преостале Албанце, Османлије су током друге половине 15. века усвојиле повољну пореску политику према њима, вероватно у наставку сличне византијске праксе. Ова политика је прекинута почетком 16. века.

Током грчког рата за независност, многи Арванити су играли важну улогу у борбама на грчкој страни против Османлија, често као национални грчки хероји. Са формирањем модерних нација и националних држава на Балкану, Арванити су постали саставни део грчке нације. Године 1899, водећи представници Арванита у Грчкој, укључујући потомке хероја независности, објавили су манифест позивајући своје суграђане Албанце ван Грчке да се придруже стварању заједничке албанско-грчке државе.

Током 20. века, након стварања албанске националне државе, Арванити у Грчкој су се много снажније дистанцирали од Албанаца, наглашавајући уместо тога своју националну самоидентификација као Грка. У исто време, сугерише се да су многи Арванити у ранијим деценијама задржали асимилациони став што је довело до прогресивног губитка њиховог традиционалног језика и померања млађе генерације ка грчком. У неким временима, посебно под националистичким режимом од 4. августа под Јоанисом Метаксасом 1936–1941, грчке државне институције су следиле политику активног обесхрабривања и сузбијања употребе арванитског језика. У деценијама након Другог светског рата и Грчког грађанског рата, многи Арванити су били под притиском да напусте свој језик у корист једнојезичности у националном језику, а посебно катаревуса језика који је остао званична варијанта грчког до 1976. Овај тренд је углавном преовладавао током грчке војне хунте 1967–1974.

Демографија[уреди | уреди извор]

Османски порески катастар 1460–1463 евидентирао је опорезиво становништво Пелопонеза по домаћинствима (хане), нежењама и удовицама. Конкретно, било је 6.551 (58,37%) грчких и 4.672 (41,63%) албанских домаћинстава, 909 (66,25%) грчких и 463 (33,75%) албанских нежења и 562 (72,05%) Грка и 218 (27,95%) албанских домаћинстава. Грци су углавном живели у великим селима и градовима, а Албанци у малим селима. Наиме, од 580 насељених села, 407 се наводи као албанска, 169 као грчка, а четири као мешовита; међутим, грчка села су имала у просеку 3,5 пута више породица него албанска. Многа од ових насеља су од тада напуштена, док су друга преименована. Млетачки извор из средине 15. века процењује да је у то време на Пелопонезу живело 30.000 Албанаца. Током османско-млетачких ратова, многи Албанци су умрли или су били заробљени у служби Млечана; у Нафпактосу, Нафплију, Аргу, Метону, Корону и Пилосу. Штавише, 8.000 албанских стратиота, већина њих заједно са породицама, напустило је Пелопонез да би наставили војну службу под Млетачком републиком или Напуљском краљевином. На крају османско-млетачких ратова, велики број Албанаца је побегао са Пелопонеза на Сицилију. У другој половини 19. века, од око 730.000 (по грчком попису из 1879. године) становника Пелопонеза и три суседна острва Порос, Хидра и Спецес, Арванити су укупно бројали 90.253 (или 12,3%) према Алфреду Филипсону; док је у критичком одговору на Филипсонову студију исте године, Христос Корилос подржао 50,352 (или 6,9%) за Пелопонез и 20,685 за три горе поменута острва, укупно 71,037 (или 9,7%).[9] Средином 19. века, Јохан Георг фон Хан је проценио њихов број широм Грчке на између 173.000 и 200.000.[10]

Не постоје званични подаци о броју Арванита у Грчкој данас (не постоје званични подаци о етничкој припадности у Грчкој). Последњи доступни званични подаци пописа потичу из 1951. Од тада, процене броја Арванита су се кретале од 25.000 до 200.000. Следи резиме процена које се веома разликују:

 • Попис из 1928.: 18.773 грађана који се изјашњавају као "албанофони" у целој Грчкој.
 • Попис из 1951: 22.736 „Албанофона“
 • Фурикис (1934): око 70.000 Арванита само у Атици
 • Трудгил/Цаварас (1976/77): око 140.000 у Атици и Беотији заједно
 • Сасе (1991): процењује се да 50.000 говорника Арванитике у целој Грчкој.[11]
 • Часопис Етнолог, 2000: 150.000 Арванита, који живе у 300 села.
 • Савезна унија европских националности, 1991: 95.000 „Албанаца Грчке“
 • Међународна група за права мањина, 1997: 200.000 Арванита Грчке[12]
 • Јан Маркус (2001): 25.000 Арванита у Грчкој[13]

Као и остало грчко становништво, Арванити су емигрирали из својих села у градове, а посебно у главни град Атину. То је допринело губитку језика код млађе генерације.

Насеља[уреди | уреди извор]

Данас се региони са јаким традиционалним присуством Арванита налазе углавном у компактном подручју у југоисточној копненој Грчкој, наиме широм Атике (посебно у источној Атици), јужне Беотије, североисточно од Пелопонеза, јужно од острва Евбеја , северно од острва Андрос, и неколико острва Саронског залива укључујући Саламину, Хидру, Порос, Ангистри и Спецес. У деловима ове области чинили су солидну већину до око 1900. У оквиру Атике, делови главног града Атине и њених предграђа били су арванитски све до касног 19. века. Насеља има и у неким другим деловима Пелопонеза, и у Фтиотиди. Албанци су се населили и на острвима Кеа, Псара, Егина, Китнос, Скопелос и Самос. Они ће се након тога асимилирати у грчко становништво. Арванити су живели у овим насељима током историје: Беотија (Инофита, Теспије, Танагра, Леонтари); Фтиотида (Ливанате, Мартино, Малесина); Евбеја (Кафиреас, Стира, Заракес); Атика (Ахарнес, Афидне, Агиос Стефанос, Ано Лиосија, Аспропирјос, Авлона, Халандри, Елефсина, Еритре, Фили, Граматико, Каламос, Каливија Торику, Капандрити, Каматеро, Кератеа, Кифисија, Крионери, Малакаса, Мандра, Маратон, Маркопулон Месогијас, Маркопулон Оропу, Маруси, Метаморфоси, Оропос, Пеанија, Плака, Полидендри, Спата, Сикамино, Вари, Варимбомби, Варнава, Вилија); Коринтија (Ексамилија); Арголида (Краниди, Метана, Просимна).

Језик[уреди | уреди извор]

Арванитика је дијалект албанског језика, који дели сличне карактеристике првенствено са другим варијететима. Име Арванитика и његов изворни еквивалент су изведени од етнонима Арванити, који пак потиче од топонима Арбена (грчки: Αρβανα), који се у средњем веку односио на регион у данашњој Албанији. Док се Арванитика обично називала албанским у Грчкој до 20. века, жеља Арванита да искажу своју етничку идентификацију као Грци довела је до става да се одбацује идентификација језика са албанским. У новије време, Арванити су имали само врло непрецизне представе о томе колико је њихов језик сродан или неповезан са албанским. Пошто је Арванитика готово искључиво говорни језик, Арванити такође немају практичну повезаност са стандардним албанским језиком који се користи у Албанији, јер не користе овај облик у писаној форми или у медијима. Питање лингвистичке блискости или удаљености између арванитике и албанског долази у први план посебно од раних 1990-их, када је велики број албанских имиграната почео да улази у Грчку и долази у контакт са локалним арванитским заједницама.[14]

Почетни стихови песме састављене на арванитском језику, са грчким преводом, у част брака између Александре и надвојводе Павла из Русије; 1889.

Од 1980-их година, организовани су напори да се очува културна и језичка баштина Арванита. Највећа организација која промовише Арванитику је „Арванитска лига Грчке“ (Αρβανιτικος Συλλογος Ελλαδος). Арванитика се тренутно сматра у опасности од изумирања јер нема правни статус у Грчкој. Језик такође није доступан ни на једном нивоу образовног система у Грчкој. Друштвене промене, владина политика и незаинтересованост јавности такође су допринели опадању језика.[15]

Односи међу заједницама[уреди | уреди извор]

Арванити су се етнички разликовали од Грка све до 19. века. Код Арванита, ова разлика је била изражена речима као што су shkljira за Грка и shkljerishtë за грчки језик који су до последњих деценија имали негативан призвук. Ове речи у Арванитици имају свој сродни пандан у пежоративном изразу shqa који северни Албанци користе за Словене. На крају крајева, ови термини који се користе међу говорницима албанског потичу од латинске речи склавус која је садржала традиционално значење „суседни странац“.

Уз учешће у Грчком рату за независност и Грчком грађанском рату, ово је довело до све веће асимилације међу Арваницима. Заједничка һришћанска православна вера коју су делили са остатком локалног становништва била је један од главних разлога који је довео до њихове асимилације. Иако су социолошке студије арванитских заједница и даље примећивале препознатљив осећај посебног „етничког“ идентитета међу Арванитима, аутори нису идентификовали осећај „припадности Албанији или албанској нацији“. Многи Арванити сматрају да је ознака „Албанци“ увредљива јер се национално и етнички идентификују као Грци, а не као Албанци. Жак Леви описује Арваните као „говорнике албанског језика који су били интегрисани у грчки национални идентитет још у првој половини деветнаестог века и који себе ни на који начин не сматрају етничком мањином“.[16]

Односи између Арванита и других албанско говорећих популација су варирали током времена. Током почетка грчког рата за независност, Арванити су се борили заједно са грчким револуционарима и против муслиманских Албанаца. На пример, Арванити су учествовали у масакру муслиманских Албанаца у Триполију 1821. године, док су неки људи који говоре муслимански Албанци у региону Бардуније остали и после рата, прешавши у православље. У последње време, Арванити су изразили помешана мишљења према албанским имигрантима у Грчкој. Негативни ставови су перцепције да су албански имигранти „комунисти“ који долазе из „заостале земље“ или погодан народ са сумњивим моралом, понашањем и непоштовањем вере. Други Арванити током касних 1980-их и раних 1990-их изразили су солидарност са албанским имигрантима, због језичких сличности и због тога што су били политички левичари. Односи између Арванита и других заједница православног албанског говорног подручја, попут оних у грчком Епиру, такође су помешани, јер им се не верује у верска питања због некадашњег албанског муслиманског становништва које је живело међу њима.[17]

Међутим, међу широм популацијом која говори грчки, Арванити и њихов језик Арванитика су у прошлим временима посматрани на погрдан начин. Ова гледишта су допринела обликовању негативних ставова Арванита у погледу њиховог језика и на тај начин повећала асимилацију. У постдиктаторској Грчкој, Арванити су се рехабилитовали унутар грчког друштва кроз, на пример, пропагирање Пелазгијске теорије о пореклу Арванита. Теорија је створила контра-дискурс који је имао за циљ да Арванитима да позитивну слику у грчкој историји тврдећи да су Арванити преци и односи савремених Грка и њихове културе. Арванитско оживљавање пелазгијске теорије је такође недавно позајмило друга албанска популација унутар и из Албаније у Грчкој како би се супротставила негативној слици њихових заједница.[18] Међутим, модерни научници су ову теорију одбацили и на њу се гледа као на мит.

Култура[уреди | уреди извор]

Фара је модел порекла, сличан албанском племенском систему фис. Арванити су били организовани у фаре (φαρες) углавном током владавине Османског царства. Апикални предак (заједнички предак од кога лоза или клан може да води порекло) је био војсковођа и фара је добила име по њему. У једном арванитском селу, сваки фара је био одговоран за вођење родословних записа, који се до данас чувају као историјски документи у локалним библиотекама. Обично је у арванитском селу било више фарова, а понекад су били организовани у фратрије које су имале сукоб интереса. Те фратрије нису дуго трајале, јер је сваки вођа фаре желео да буде вођа фратрије и није һтео да га води други.[19]

Ласкарина Бубулина
Димитрис Папулас
Теодорос Пангалас

Жене су имале релативно јак положај у традиционалном арванитском друштву. Жене су имале право гласа у јавним питањима у вези са својом фаровима, а такође су често носиле оружје. Удовице су могле да наследе статус и привилегије својих мужева и тако стекну водеће улоге у фари, као што је то чинила, на пример, Ласкарина Бубулина.[20]

Традиционалне арванитске народне песме нуде драгоцене информације о друштвеним вредностима и идеалима арванитских друштава. Традиционална одећа Арванита укључивала је карактеристичну одећу која их је у прошлим временима понекад идентификовала као Арваните из других суседних популација. Мушкарци Арванита на грчком копну носили су фустанелу, одећу са набораним сукњама или килт, док су они који су живели на неким егејским острвима носили широке панталоне грчких помораца. Жене су биле познате по томе што су носиле дебелу кошуљу која је била извезена. Носили су и јако извезен фунди или хаљину која је била јако извезена свилом, а на копну сигуни, вунени дебели бели капут. На егејским острвима, Арваниткиње су носиле свилене хаљине са видним турским утицајем. Термини за арванитску женску одећу били су пре на арванитици него на грчком.[21]

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ Hart, Laurie Kain (фебруар 1999). „Culture, Civilization, and Demarcation at the Northwest Borders of Greece”. American Ethnologist (на језику: енглески): 196—220. doi:10.1525/ae.1999.26.1.196. 
 2. ^ „"Creolization in reverse: Reduction and simplification in the Albanian dialects of Greece.". 
 3. ^ Camaj, Martin (2010). Wir sind die Deinen: Studien zur albanischen Sprache, Literatur und Kulturgeschichte, dem Gedenken an Martin Camaj (1925-1992) gewidmet (на језику: немачки). Otto Harrassowitz Verlag. стр. 534. ISBN 978-3-447-06221-3. 
 4. ^ Baltsiotis, Lambros (13. 11. 2011). „The Muslim Chams of Northwestern Greece”. European Journal of Turkish Studies. Social Sciences on Contemporary Turkey (на језику: француски). doi:10.4000/ejts.4444. 
 5. ^ Jameson, Michael H.; Runnels, Curtis Neil; Andel, Tjeerd Hendrik Van; Munn, Mark Henderson (1994). A Greek Countryside: The Southern Argolid from Prehistory to the Present Day (на језику: енглески). Stanford University Press. стр. 409. ISBN 978-0-8047-1608-6. 
 6. ^ Savvides, Alexis G. C. (1998). Splintered Medieval Hellenism: The Semi-Autonomous State of Thessaly (a.d. 1213/1222 to 1454/1470) and Its Place in History. стр. 406—418. 
 7. ^ Liakopulos, Geōrgios K. (2019). The Early Ottoman Peloponnese: a study in the light of an annotated editio princeps of the TT10-1/14662 Ottoman taxation cadastre (ca. 1460-1463). London: Gingko. стр. 214. ISBN 978-1909942325. 
 8. ^ Cheetham, Nicolas (1. 1. 1981). Mediaeval Greece (на језику: енглески). Yale University Press. стр. 218. ISBN 978-0-300-10539-1. 
 9. ^ „Anemi - Digital Library of Modern Greek Studies - Η Εθνογραφία της Πελοποννήσου. : Απάντησις εις τα υπό του κ. A. Philippson γραφέντα / Υπό Χ. Π. Κορύλλου.”. anemi.lib.uoc.gr (на језику: енглески). 
 10. ^ Vasiliev, Alexander A. (1964). History of the Byzantine Empire, 324–1453, Volume II. University of Wisconsin Press. стр. 615. ISBN 0299809269. 
 11. ^ Sasse, Hans-Jürgen (1991): Arvanitika: Die albanischen Sprachreste in Griechenland
 12. ^ Anderson, Bridget; Group, Minority Rights (1997). World Directory of Minorities (на језику: енглески). Minority Rights Group International. стр. 155. ISBN 978-1-873194-36-2. 
 13. ^ Dijkink, Gertjan; Knippenberg, Hans (2001). The Territorial Factor: Political Geography in a Globalising World (на језику: енглески). Amsterdam University Press. ISBN 978-90-5629-188-4. 
 14. ^ „Wayback Machine” (PDF). web.archive.org. 9. 4. 2008. Архивирано из оригинала (PDF) 09. 04. 2008. г. Приступљено 26. 05. 2023. 
 15. ^ Skutsch, Carl (7. 11. 2013). Encyclopedia of the World's Minorities (на језику: енглески). Routledge. стр. 138. ISBN 978-1-135-19388-1. 
 16. ^ Lévy, Jacques (2001). From Geopolitics to Global Politics: A French Connection (на језику: енглески). Psychology Press. стр. 176. ISBN 978-0-7146-5107-1. 
 17. ^ Meeting, International Council for Traditional Music Study Group Music and Minorities (2004). „Manifold Identities: Studies on Music and Minorities” (на језику: енглески). Cambridge Scholars Press. 
 18. ^ „PELASGIC ENCOUNTERS IN THE GREEK-ALBANIAN BORDERLAND Border Dynamics and Reversion to Ancient Past in Southern Albania”. 
 19. ^ Αρβανίτες, οι Δωριείς του νεότερου Ελληνισμού: H ιστορία των Ελλήνων Αρβανιτών. ISBN 960-204-031-9. 
 20. ^ Κολλιας, Αριστειδης Π (1983). Αρβανιτες και η καταγωγη των Ελληνων: ιστορικη, λαογραφικη, πολιτιστικη, γλωσσολογικη επισκοπιση (на језику: грчки). A.P. Kollias. 
 21. ^ Eicher, Joanne B. (1995). Dress and Ethnicity: Change Across Space and Time (на језику: енглески). Berg Publishers. стр. 59. ISBN 978-1-85973-003-4. 

Литература[уреди | уреди извор]

 • Camaj, Martin (2010). Wir sind die Deinen: Studien zur albanischen Sprache, Literatur und Kulturgeschichte, dem Gedenken an Martin Camaj (1925-1992) gewidmet (на језику: немачки). Otto Harrassowitz Verlag. стр. 534. ISBN 978-3-447-06221-3. 
 • Athanassopoulou, Angélique (2005). „Nos Albanais à nous': Travailleurs émigrés dans une communauté arvanite du Péloponnèse" ["'Our own Albanians': Migrant workers in a Peloponnese Arvanitic community"]”. Ethnologie française. 35. doi:10.3917/ethn.052.0267. 
 • Bakaoukas, Michael. "Modern Greek National Identity". Center for Applied Philosophy: The Radical Academy. (Online text)
 • Banfi, Emanuele (1996), "Minoranze linguistiche in Grecia: Problemi storico- e sociolinguistici" ["Linguistic minorities in Greece: Historical and sociolinguistic problems"]. In: C. Vallini (ed.), Minoranze e lingue minoritarie: Convegno internazionale. Naples: Universitario Orientale. 89–115.
 • Bintliff, John (2003), "The Ethnoarchaeology of a "Passive" Ethnicity: The Arvanites of Central Greece" in K.S. Brown and Yannis Hamilakis, eds., The Usable Past: Greek Metahistories, Lexington Books. ISBN 0-7391-0383-0.
 • Biris, Kostas (1960): Αρβανίτες, οι Δωριείς του νεότερου Ελληνισμού: H ιστορία των Ελλήνων Αρβανιτών. ["Arvanites, the Dorians of modern Greece: History of the Greek Arvanites"]. Athens. (3rd ed. 1998:. ISBN 960-204-031-9)
 • Botsi, Eleni (2003): Die sprachliche Selbst- und Fremdkonstruktion am Beispiel eines arvanitischen Dorfes Griechenlands: Eine soziolinguistische Studie. ("Linguistic construction of the self and the other in an Arvanitic village in Greece: A sociolinguistic study"). PhD dissertation, University of Konstanz, Germany. Online text
 • Breu, Walter (1990): "Sprachliche Minderheiten in Italien und Griechenland" ["Linguistic minorities in Italy and Greece"]. In: B. Spillner (ed.), Interkulturelle Kommunikation. Frankfurt: Lang. 169–170.
 • Christoforides, Konst. (1904): Lexikon tis Alvanikis Glossis. Athens: P.D. Sakellariou.
 • Clogg, Richard (2002): Minorities in Greece: Aspect of a Plural Society. Oxford: Hurst.
 • Dede, Maria (1978): Αρβανίτικα Τραγούδια. Athens: Καστανιώτης.
 • Dede, Maria (1987): Οι Έλληνες Αρβανίτες. ["The Greek Arvanites"]. Ioannina: Idryma Voreioipirotikon Erevnon.
 • P. Dimitras, M. Lenkova (1997): "'Unequal rights' for Albanians in the southern Balkans". Greek Helsinki Monitor Report, AIM Athens, October 1997.
 • Prévélakis, Georges. "The Hellenic Diaspora and the Greek State: A Spatial Approach". Geopolitics, Autumn 2000, Vol. 5 Issue 2, p. 171–185.
 • Ducellier, Alain (1968): "L'Arbanon et les Albanais", Travaux et mémoires 3: 353–368.
 • Ducellier, Alain (1994): Οι Αλβανοί στην Ελλάδα (13–15 αι.): Η μετανάστευση μίας κοινότητας. ["The Albanians in Greece (13th–15th cent.): A community's migration"]. Athens: Idhrima Gulandri Horn.
 • Euromosaic (1996): "L'arvanite / albanais en Grèce". Report published by the Institut de Sociolingüística Catalana. Online version
 • Furikis, Petros (1931): "Πόθεν το εθνικόν Αρβανίτης;" ["Whence the ethnonym Arvanites?"] Αθήνα 43: 3–37.
 • Furikis, Petros (1934): "Η εν Αττική ελληνοαλβανική διάλεκτος". ["The Greek-Albanian dialect in Attica"] Αθήνα 45: 49–181.
 • Gefou-Madianou, Dimitra. "Cultural Polyphony and Identity Formation: Negotiating Tradition in Attica." American Ethnologist. Vol. 26, No. 2., (May 1999), pp. 412–439.
 • Gkikas, Yannis (1978): Οι Αρβανίτες και το αρβανίτικο τραγούδι στην Ελλάδα ["Arvanites and arvanitic song in Greece"]. Athens.
 • Goodwin, Jason. Lords of the Horizons: A History of the Ottoman Empire. Macmillan. 2003. ISBN 0-312-42066-8.
 • Gounaris, Vassilis (2006): "Σύνοικοι, θυρωροί και φιλοξενούμενοι: διερεύνοντας τη 'μεθώριο' του ελληνικού και του αλβανικού έθνους κατά τον 19ο αιώνα." ["Compatriots, doorguards and guests: investigating the 'periphery' of the Greek and the Albanian nation during the 19th century"] In: P. Voutouris and G. Georgis (eds.), Ο ελληνισμός στον 19ο αιώνα: ιδεολογίες και αισθητικές αναζητήσεις. Athens: Kastanioti.
 • Grapsitis, Vasilis (1989): Οι Αρβανίτες ["The Arvanites"]. Athens.
 • GHM (=Greek Helsinki Monitor) (1995): "Report: The Arvanites". Online report
 • Haebler, Claus (1965): Grammatik der albanischen Mundarten von Salamis ["The grammar of the Albanian dialects of Salamis"]. Wiesbaden: Harassowitz.
 • Jochalas, Titos P. (1971): Über die Einwanderung der Albaner in Griechenland: Eine zusammenfassene Betrachtung ["On the immigration of Albanians to Greece: A summary"]. München: Trofenik.
 • Kollias, Aristidis (1983): Αρβανίτες και η καταγωγή των Ελλήνων. ["Arvanites and the descent of the Greeks"]. Athens.
 • Kocollari, Irakli (1992): Arvanitet ["The Arvanites"]. Tirana.
 • Lawrence, Christopher (2007): Blood and oranges: European markets and immigrant labor in rural Greece. Berghan Books. (ISBN 1-8454-5307-7)
 • Levy, Jacques (2000): From Geopolitics to Global Politics: A French Connection (ISBN 0-7146-5107-9)
 • Magliveras, Simeon. "Organic Memory, Local Culture and National History: An Arvanite Village" University of Durham Department of Anthropology
 • Mavrogordatos, George. Stillborn Republic: Social Conditions and Party Strategies in Greece, 1922–1936. Berkeley: University of California Press, 1983.
 • Moraitis, Thanassis (2002): Anthology of Arvanitika songs of Greece. Athens. (ISBN 960-85976-7-6)
 • MRG (=Minority Rights Group) (1991): Greece and its minorities. London: Minority Rights Publications.
 • Panagiotopulos, Vasilis (1985): Πληθυσμός και οικισμοί της Πελοποννήσου, 13ος-18ος αιώνας. ["Population and settlements in the Peloponnese, 13th–18th centuries"]. Athens: Istoriko Archeio, Emporiki Trapeza tis Elladas.
 • Paschidis, Athanasios (1879): Οι Αλβανοί και το μέλλον αυτών εν τω Ελληνισμώ ["The Albanians and their future in the Greek nation"]. Athens.
 • Poulos, Ioannis (1950): "Η εποίκησις των Αλβανών εις Κορινθίαν" ["The settlement of the Albanians in Corinthia"]. Επετηρίς μεσαιωνικού αρχείου, Athens. 31–96.
 • Sasse, Hans-Jürgen (1985): "Sprachkontakt und Sprachwandel: Die Gräzisierung der albanischen Mundarten Griechenlands" ["Language contact and language change: The Hellenization of the Albanian dialects of Greece"]. Papiere zur Linguistik 32(1). 37–95.
 • Sasse, Hans-Jürgen (1991): Arvanitika: Die albanischen Sprachreste in Griechenland ["Arvanitic: The Albanian language relics in Greece"]. Wiesbaden.
 • Schukalla, Karl-Josef (1993): "Nationale Minderheiten in Albanien und Albaner im Ausland." ["National minorities in Albania and Albanians abroad"]. In: K.-D. Grothusen (ed.), Südosteuropa-Handbuch: Albanien. Göttingen: Vandenhoeck & Ruprecht. 505–528.
 • Schwandner-Sievers, Stephanie; Fischer, Bernd Jürgen, eds. (2002): Albanian Identities: Myth and History. Bloomington, IN: Indiana University Press. (ISBN 0-253-21570-6)
 • Sella-Mazi, Eleni (1997): "Διγλωσσία και ολιγώτερο ομιλούμενες γλώσσες στην Ελλάδα" ["Diglossia and lesser-spoken languages in Greece"]. In: K. Tsitselikis, D. Christopoulos (eds.), Το μειονοτικό φαινόμενο στην Ελλάδα ["The minority phenomenon in Greece"]. Athens: Ekdoseis Kritiki. 349–413.
 • Stylos, N. (2003): Στοιχεία προϊστορίας σε πανάρχαια αρβανίτικα κείμενα. ["Prohistorical evidence in ancient Arvanitic texts"]. Ekdoseis Gerou
 • Trudgill, Peter (1976/77): "Creolization in reverse: Reduction and simplification in the Albanian dialects of Greece." Transactions of the Philological Society (Vol?), 32–50.
 • Trudgill, Peter (1986): Dialects in contact. Oxford: Blackwell.
 • Trudgill, Peter (2000): "Greece and European Turkey: From Religious to Linguistic Identity", in S Barbour, C Carmichael (eds.), Language and nationalism in Europe, Oxford University Press.
 • Trudgill, Peter (2004): "Glocalisation and the Ausbau sociolinguistics of modern Europe". In: A. Duszak, U. Okulska (eds.), Speaking from the margin: Global English from a European perspective. Frankfurt: Peter Lang. Online article
 • Trudgill, Peter, George A. Tzavaras (1977): "Why Albanian-Greeks are not Albanians: Language shift in Attika and Biotia." In: H. Giles (ed.), Language, ethnicity and intergroup relations. London: Academic Press. 171–184.
 • Tsigos, Athanasios (1991): Κείμενα για τους Αρβανίτες. ["Texts about Arvanites"]. Athens.
 • Tsitsipis, Lukas (1981): Language change and language death in Albanian speech communities in Greece: A sociolinguistic study. PhD dissertation, University of Wisconsin, Madison.
 • Tsitsipis, Lukas (1983): "Language shift among the Albanian speakers of Greece." Anthropological Linguisitcs 25(3): 288–308.
 • Tsitsipis, Lukas (1995): "The coding of linguistic ideology in Arvanitika (Albanian): Language shift, congruent and contradictory discourse." Anthropological Linguistics 37: 541–577.
 • Tsitsipis, Lukas (1998): Αρβανίτικα και Ελληνικά: Ζητήματα πολυγλωσσικών και πολυπολιτισμικών κοινοτήτων. ["Arvanitic and Greek: Issues of multilingual and multicultural communities"]. Vol. 1. Livadeia.
 • Vranousi, E. (1970): "Οι όροι 'Αλβανοί' και 'Αρβανίται' και η πρώτη μνεία του ομωνύμου λαού εις τας πηγάς του ΙΑ' αιώνος." ["The terms 'Albanoi' and 'Arbanitai' and the earliest references to the people of that name in the sources of the 11th century"]. Σuμμεικτα 2: 207–254.
 • Biris, Kostas (1998). Αρβανίτες: οι Δωριείς του Νεώτερου Ελληνισμού (на језику: грчки). Melissa. ISBN 978-960-204-031-7. 
 • Koryllos, Christos (1890). Η Εθνογραφία της Πελοποννήσου: Απάντησις εις τα υπό του κ. A. Philippson γραφέντα (на језику: грчки). 
 • Liakopoulos, Georgios C. (2019). The Early Ottoman Peloponnese: a study in the light of an annotated edition princeps of the TT10-1/14662 Ottoman taxation cadastre (ca. 1460–1463). Gingko. ISBN 978-1909942325. 
 • Liakopoulos, Georgios C. (2015). „A Study of the Early Ottoman Peloponnese in the Light of an Annotated editio princeps of the TT10-1/14662 Ottoman Taxation Cadastre (c.1460–1463)”. Comparative Oriental Manuscript Studies Bulletin. 1. ISSN 2410-0951. doi:10.25592/uhhfdm.407.