Аритомо Гото

С Википедије, слободне енциклопедије
Аритомо Гото
Goto Aritomo.jpg
Вицеадмирал Аритомо Гото
Датум рођења(1888-01-23)23. јануар 1888.
Место рођењаПрефектура Ибараки
Јапанско царство
Датум смрти12. октобар 1942.(1942-10-12) (54 год.)
Место смртиСоломонова Острва
Јапанско царство
Војска Јапанска царска морнарица
Године службе19101942.
ЧинВицеадмирал
КомандантРазарачи: Цута, Ураказе, Нумаказе, Ноказе, Узуки, Надаказе, Уранами, Мацуказе
27. флотила разарача
5. флотила разарача
10. флотила разарача
Нака
Атаго
Чокаи
Муцу
Јамаширо
2. дивизија крстарица
6. дивизија крстарица
Битке/ратовиДруги светски рат
*Битка за острво Вејк
*Инвазија на Талаги
*Битка у Коралном мору
*Битка код острва Саво
*Битка код рта Есперанс

Аритомо Гото (јап. 五藤 存知; 23. јануар 188812. октобар 1942)[1] је био вицеадмирал Јапанске царске морнарице током Другог светског рата.

Рани период[уреди | уреди извор]

Гото је рођен у префектури Ибараки 1888. године. Дипломирао је на јапанској царској поморској академоји 1910. године - 38. класа, као 30. у класи од 149 кадета. Као подофицир служи на крстарици Касаги и бојном броду Сацума. По унапређењу у чин Ensign (еквивалент: потпоручник) 1911. године, он је пребачен на бојни брод Ивами, а затим на матични брод за подморнице Тојохаши.

Након унапређења у чин Sub-Lieutenant (еквивалент: поручник корвете) 1913. године, Гото служи на разарачу Муракумо. Током Првог светског рата, он је послат на јужни Пацифик ради извиђања, а касније је члан посаде крстарице Чикума. По унапређењу у чин Lieutenant (еквивалент: поручник фрегате) 1917. године, он служи на бојном крсташу Конго, разарачу Таниказе и оклопном крсташу Јакумо.

Као Lieutenant Commander (еквивалент: поручник бојног брода) од 1923. године, Гото командује разарачима: Цута, Ураказе, Нумаказе, Ноказе, Узуки и Надаказе. Након унапређења у чин Commander (еквивалент: капетан корвете) 1928. године, он је командант разарача Уранами, разарача Мацуказе, 27. флотиле разарача и 5. флотиле разарача.

Гото је унапређен у чин Captain (еквивалент: капетан фрегате) 15. новембра 1933. године, и преузима команду над 10. флотилом разарача, а након тога командује крстарицама Нака, Атаго, Чокаи и бојним бродовима Муцу и Јамаширо.

Гото постаје контраадмирал 15. новембра 1939. године, и преузима команду над 2. дивизијом крстарица. Дана, 10. септембра 1941. године, он постаје командант 6. дивизије крстарица, коју су чиниле крстарице Аоба (заставни брод), Фурутака, Кинугаса и Како.[2]

Други светски рат[уреди | уреди извор]

Дана, 23. децембра 1941. године, 6. дивизија крстарица помаже другом јуришу на острво Вејк, у коме јапанске трупе освајају острво након жестоке битке за острво Вејк. У мају 1942. године, из 6. дивизије крстарица, Гото формира снаге за подршку, које обезбеђују заштиту, заједно са лаким носачем авиона Шохо, за операцију „МО“, укључујући и искрцавање на Тулагију и покушај напада на Порт Морсби - Нова Гвинеја, што доводи до Битке у Коралном мору. Током битке, амерички авиони нападају и потапају носач авиона Шохо Шохо, док су Готове крстарице биле исувише далеко удаљене да би пружиле адекватну против-авионску заштиту носачу авиона.[3]

Оперишући из Кавиенга - Нова Ирска, и Рабаула - Нова Британија, 6. дивизија крстарица адмирала Готоа, учествује у јапанским поморским операцијама током првих месеци Гвадалканалске кампање. Шеста дивизија крстарица, заједно са другим јапанским ратним бродовима, а под свеобухватном командом адмирала Микаве, учествује 8. августа 1942. године у бици код острва Саво, где су потопљене четири савезничке тешке крстарице. Међутим, приликом повратка ка Кавиенгу, торпедована је и потопљена крстарица Како. Дана, 11. октобра 1942. године, остале три крстарице 6. дивизије приближавају се Гвадалканалу ради ноћног бомбардовања савезничког аеродрома „Хендерсеново поље“ као и заштита већем „Токио Експрес“ транспорту, који је требало то вече да се искрца на Гвадалканал. Снаге адмирала Готоа су изненађене од стране савезничких крстарица и разарача под командом контраадмирала Скота. У настало бици код рта Есперанс, Гато је смртно рањен на крстарици Аоба, и умире нешто касније 12. октобра 1942. године.

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Лакроис, Japanese Cruisers. pp. 308.
  2. ^ Нишида, Imperial Japanese Navy.
  3. ^ Хакет, HIJMS Aoba.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]