Северни поларник

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Арктички круг)
Арктички поларни круг (црвена линија) на мапи света
Арктички поларни круг (плава линија) на мапи света

Северни поларник или Арктички поларни круг је једна од пет главних паралела, обележених на мапи Земље [1].

Овај круг се налази на 66° 33 ' 44 " (66,5622°) северно од екватора. Површина северно од арктичког круга се зове Арктик. Слична паралела постоји и у јужној хемисфери и она се назива јужни поларни круг, а подручје јужно од те паралеле називамо Антарктик.

Арктички круг представља јужну границу поларног дана. Било где северно од њега, сунце се може видети изнад хоризонта дуже од 24 сата, најмање једном годишње. Такође, северно од круга, се дешава најмање једном годишње, да светлост није видљива изнад хоризонта за најмање 24 сата. На географској ширини Арктичког круга ови догађаји дешавају се тачно једанпут годишње, у јуну и децембру сунчевих прекретница. Даље на север, ови догађаји трају дуже, на пример, на географској ширини Мурманска, поларна ноћ траје 40 дана, а поларни дан 61. Исти феномен се јавља у пределу антарктичког круга.

Због оштре климе на Арктику, само мали број људи живи унутар и северно од арктичког круга. Три највећа града, која се налазе северно од арктичког круга, се налазе у Русији: Мурманск (305.034 становника), Нориљск (176.189 становника), и Воркута (70.500 становника). Четврти по броју становника је норвешки град Тромсе (69.009 становника).

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Arctic Circle”. Архивирано из оригинала на датум 11. 10. 2008. Приступљено 3. 10. 2017. 

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]