Армија Републике Босне и Херцеговине

Из Википедије, слободне енциклопедије
Армија Републике Босне и Херцеговине
Logo of the Army of the Republic of Bosnia and Herzegovina.svg
Амблем Армије Републике БиХ
Основана 15. април 1992.
Распуштена 2005. (ушла у састав Оружаних снага БиХ)
Вођство
Главнокомандујући Алија Изетбеговић

Армија Републике Босне и Херцеговине (АРБиХ) била је оружана снага тадашње крње владе Републике Босне и Херцеговине, састављене већином од Муслимана (Бошњака), али и одређеног броја босанских Срба и Хрвата за вријеме Рата у БиХ. АРБиХ је основана 15. априла 1992. из састава неких јединица Територијалне одбране БиХ и паравојних добровољачких група, који се и данас у Федерацији БиХ прославља као Дан армије. АРБиХ је након Дејтонског споразума трансформисана заједно са Хрватским вијећем одбране у Војску Федерације Босне и Херцеговине.

Од средине 1992. године, у саставу Армије БиХ борили су се и муџахедини, дјелимично организовани у посебне јединице. Многи од њих су били припадници терористичке групе Ел Мухаџирун, са око 200 Енглеза пакистанског поријекла, војнички обучене у Пакистану од стране пакистанске терористичке групе Харкат ел Анзар.[1] Неки од припадника те групе (као нпр. Харун Рашид Асват или Шеик Ахмад Омар Сеид), између осталог, осумњичени су и за припрему бомбашких напада на лондонски метро 2005, као и везу са нападима на Свјетски Трговински Центар у Њујорку 2001. године.[1][2]

Командна структура[уреди]

Организација[уреди]

Армија је била подељена у корпусе, од којих је сваки био стациониран на одређеној територији. 1993, већина бригада је добила ознаку брдска јер је услед недостатка тешког наоружања са организационе тачке гледишта било бесмислено звати их пешадијским или моторизованим. Осим тога, босански терен је погодовао лакој пешадији пре него оклопним или механизованим формацијама.

Извори[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]