Арпа

Из Википедије, слободне енциклопедије
Арпа
јерм. Արփա
азер. Arpaçay
Арпа на делу тока роз Јерменију
Арпа на делу тока роз Јерменију
Основне карактеристике
Дужина 128 км
Басен 2.630 км²
Пр. проток 21,2 м³/с
Слив Каспијског језера
Пловност није пловна
Водоток
Извор Вардени
В. извора 3.000—3.100 м
Ушће Аракс
Географске карактеристике
Држава  Јерменија
 Азербејџан
Област Вајотс Џор, Нахичеван
Насеља Јехегнаџор, Вајк
Положај Арпе на хидрографској мапи Јерменије (розе поље)
Положај Арпе на хидрографској мапи Јерменије (розе поље)

Арпа (јерм. Արփա) или Арпачај (азер. Arpaçay) је планинска река, лева притока Аракса која протиче преко територије Јерменије (Вајотс Џор) и Азербејџана (Нахичеван).

Извире испод планине Вардени, северном делу Зангезурских планина, на североистоку Вајотс Џора на надморској висини од око 3.000 метара. Укупна дужина водотока од извора до ушћа је 128 км, а површина слива 2.630 км². У горњем делу тока Арпа је типична планинска река препуна брзака чију долину чине уске и дубоке клисуре. Долина је нешто шира у средњем делу тока, док се у доњем делу тока шири у пространу Араратску низију. Нивално-плувијалног је режима.

Њене воде се углавном искориштавају за наводњавање, тако да нису ретке ситуације да током сушних летњих месеци готово у поптуности пресуши на ушћу. На реци је на територији Јерменије изграђено вештачко Кечутско језеро.

Између Арпе и језера Севан је изграђен 48 км дуг тунел којим се воде ове реке дистрибуирају ка језеру да би се спречила еколошка катастрофа услед наглог опадања ивоа воде у овом језеру.

У горњем делу тока, на обалама ове реке се налази бањски центар Џермук. Рибљи фонд у реци је веома богат (посебно пастрмком) због чега је веома популаран спортски риболов.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]

  • Река Арпа в БСЭ
  • Арпачай // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: В 86 томах (82 т. и 4 доп.) — СПб., 1890—1907.