Арпа

С Википедије, слободне енциклопедије
Арпа
јерм. Արփա
азер. Arpaçay
Арпа на делу тока роз Јерменију
Положај Арпе на хидрографској мапи Јерменије (розе поље)
Опште информације
Дужина128 km
Басен2.630 km2
Пр. проток21,2 ​m3s
СливКаспијског језера
Пловностније пловна
Водоток
ИзворВардени
В. извора3.000—3.100 m
УшћеАракс
Географске карактеристике
Држава/е Јерменија
 Азербејџан
ОбластВајотс Џор, Нахичеван
НасељаЈехегнаџор, Вајк
ПритокеЕхегис, Gemyur-Chay
Река на Викимедијиној остави

Арпа (јерм. Արփա) или Арпачај (азер. Arpaçay) је планинска река, лева притока Аракса која протиче преко територије Јерменије (Вајотс Џор) и Азербејџана (Нахичеван).

Извире испод планине Вардени, северном делу Зангезурских планина, на североистоку Вајотс Џора на надморској висини од око 3.000 метара. Укупна дужина водотока од извора до ушћа је 128 km, а површина слива 2.630 km². У горњем делу тока Арпа је типична планинска река препуна брзака чију долину чине уске и дубоке клисуре. Долина је нешто шира у средњем делу тока, док се у доњем делу тока шири у пространу Араратску низију. Нивално-плувијалног је режима.

Њене воде се углавном искориштавају за наводњавање, тако да нису ретке ситуације да током сушних летњих месеци готово у поптуности пресуши на ушћу. На реци је на територији Јерменије изграђено вештачко Кечутско језеро.

Између Арпе и језера Севан је изграђен 48 km дуг тунел којим се воде ове реке дистрибуирају ка језеру да би се спречила еколошка катастрофа услед наглог опадања ивоа воде у овом језеру.

У горњем делу тока, на обалама ове реке се налази бањски центар Џермук. Рибљи фонд у реци је веома богат (посебно пастрмком) због чега је веома популаран спортски риболов.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • Арпачай // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: В 86 томах (82 т. и 4 доп.) — СПб., 1890—1907.