Арсеније Лома

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Арсеније Лома
Музеј Другог српског устанка, Таково, мај 2015. 18.JPG
Датум рођења1778.
Место рођењаГојна Гора
 Османско царство, данас Србија
Датум смрти1815.
Место смртиБрусница
 Србија

Арсеније Лома (Гојна Гора, око 1778Брусница, 1815), војвода Качерски. Рођен је у Гојној Гори, од оца Јоксима Кнежевића, који се, у време досељавања нових становника, убрзо након Арсенијевог рођења, преселио у Драгољ.[1]

Овог великог јунака у многим борбама савременици су овако описали: „Стаса је био висок, снаге крупне, пуне; смеђ; дугих, а ретких бркова; низ леђа му је увек висила плетеница косе, а на себи је свакад носио зелену доламу, имао је на кантар 110 ока.“

Први српски устанак[уреди | уреди извор]

Био је међу зачетницима Првог српског устанка. Показао се јунаком међу устаницима које је војвода Милан Обреновић довео Карађорђу у Бој на Руднику. Постао је буљукбаша у Качеру. Истицао се великим јунаштвом и рањаван је више пута. Неке од рана никад нису зарасле.

Карађорђе га је 1811. поставио за војводу у Качеру. Године 1813, држао је са Качерцима велики шанац у Делиграду месец дана по турском заузећу Београда и пропасти Србије, одакле се сам повукао. Турцима се предао старањем кнеза Милоша.

Други српски устанак[уреди | уреди извор]

Арсеније Ломо, рад Зорана Мишића (уље на платну), Музеј Другог српског устанка.

Лома се понајвише од свих српских војвода залагао за покретање оружане борбе против Турака 1815. године. На првим договорима у Рудовцима и Вреоцима, Лома је водио главну реч. Тражио је да се на устанак приволи Милош ако не милом оно силом, рекавши да ће га он убити ако неће. Касније му је лично пренео ту претњу. Сам је на цветни четвртак покренуо устанак протеравши Турке са Рудника. Милошу су запретили и Милутин Гарашанин, Лазар Мутап, боравећи крај његове куће спремни да га убију ако се не прикључи устанку, него пређе на страну Турака као што је то учинио за устанка Хаџи Продана када је на стотине Срба предавао Турцима да се на коље набијају у Београд. Тако је Милош барјак развио тек после натезања са народом у Такову, тек сутрадан и то пред својом кућом, Паштрмчев барјак.

Смрт[уреди | уреди извор]

Споменик Арсенију Ломи

Сестрић Аге Токатлића, из освете, убио је Арсенија Лому. По њему су назване улице у многим градовима Србије.

Сахрањен је у центру варошице Рудник, испод пригодног споменика од белог мермера, поред улаза у школу која се зове по њему. Споменик је посвећен Ломи и свим ратницима са Рудника палим у ратовима 1812-1820.

По њему је названа ОШ „Арсеније Лома” Рудник.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ У Гојној Гори је река Ловница, која се раније звала Ломница, као и потес Лом, за који постоји претпоставка да је место где се налазила баштина Ломиних предака Кнежевића. За податак да је Арсеније Ломо/Лома рођен у Гојној Гори, а потом прешао у Драгољ вид. Водич кроз Таковски крај, Дечје новине, Горњи Милановац, (1975). стр. 34–36; Историја Титовог Ужица (до 1918), први том, Ужице (1989). стр. 336; М. Трнавац, Само су смрти истине: Петровско робље и друге жртве села Гојна Гора у рату 1941-1945, Чачак/Гојна Гора 2011, 16-17.