Арта (округ)

С Википедије, слободне енциклопедије
Округ Арта
Περιφερειακή ενότητα Άρτας
Положај
Држава Грчка
ПериферијаЕпир
Админ. центарАрта
Површина1.662 km2
Становништво2011.
 — број ст.67.877
 — густина ст.40,84 ст./km2
 — ISO 3166-2GR-31
Поштански број47x xx
Регистарске таблицеΑΤ
Обласна ознака268x0
Број општина4
http://www.peartas.gov.gr/

Округ Арта (грч. Περιφερειακή ενότητα Άρτας) је округ у периферији Епир и истоименој историјској покрајини Епир у северозападној Грчкој. Управно средиште округа је истоимени град Арта.

Округ Арта је успостављен 2011. године на месту некадашње префектуре, која је имала исти назив, обухват и границе.

Природне одлике[уреди | уреди извор]

Подела округа на 4 општине: 1 — Арта, 2 — Средишња Цумерка, 3 — Георгиос Карајскакис, 4 — Николаос Скуфас
Река Ахелос је веома важна за префектуру

Округ Арта је приморски округ, али са релативно кратким излазом на Јонско море, односно његов део, Амбракијски залив у свом југозападном делу. Са запада се префектура Арта граничи са округом Превеза, на југу са округом Етолија-Акарнанија, на истоку са округом Кардица, на североистоку са округом Трикала и на северу са округом Јањина.

Највећи део префектуре Арта је планински и укључује неколико важних планина у оквиру ланца Пинда, највише на северу и истоку префектуре. Највиши врхови прелазе 2.000 м надморске висине. У приморском делу префектуре (југозапад и југ) налазе се омање долине око река Ахелос и Арахтос, а ту живи и највећи део окружног становништва.

Клима у округу Арта је у најнижим деловима средоземна, у средишњем делу због висине постаје континентална, да би на још већим висинама прешла у планинску.

Историја[уреди | уреди извор]

У доба антике ова област је била део подручја старе Грчке, али изван главних историјских токова. У каснијим епохама долази владавина Римљана, затим Византинаца и на крају Турака Османлија. Посебно је био значајно раздобље Епирске деспотовине у 13. веку, чије се седиште налазило у граду Арти. Иако су месни Грци били веома активни током свих побуна против Турака, ово подручје поново постало део савремене Грчке тек 1881. г. Други светски рат и Грађански рат у Грчкој су тешко погодили ову област. Префектура је протеклих деценија била осавремењена, али то није спречило исељавање становништва из њеног већег дела, поготово из планинског подручја на северу и истоку.

Становништво[уреди | уреди извор]

Према последњем попису из 2011. године округ Арта је имао око 67.877 становника, од чега више од 1/3 живи у седишту округа, граду Арти.

Етнички састав: Главно становништво округа су Грци, а званично признатих историјских мањина нема. И поред тога у округу живи заједница Рома и мања скупина новијих досељеника.

Густина насељености је око 47 ст./km², што је осетно мање од просека Грчке (око 80 ст./km²). Приобални појас и равница око Арте су много боље насељени него планинско подручје Пинда на истоку.

Управна подела и насеља[уреди | уреди извор]

Округ Арта се дели на 4 општине:

  1. Арта
  2. Георгиос Карајскакис
  3. Николаос Скуфас
  4. Средишња Цумерка

Арта је највеће насеље и једини значајан град (> 10.000 ст.) у округу.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]