Артропластика

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Артропластика
Hip replacement Image 3684-PH.jpg
Артропластика (ендопротеза) зглоба кука
Класификација и спољашњи ресурси
MeSH D019643

Артропластика (грч. árthron — зглоб и plastike — пластика) је методе у ортопедској хирургији којом се морфолошки и функционално мењају, замењују или ремоделују заједничке површине зглоба применом имплантата од вештачких материјала, обично метала и другог материјала отпорног на замор, са високом корозивном отпорношћу. Зглобне површине морају бити свеже обложене материјалом са малим коефицијентом трења и малом брзином хабања [1].

Историјат[уреди]

Одређена обољења зглобова, међу којима је начешћи дегенеративни реуматизам, могу довести до поремећаја функције зглобова што се у болесника манифестује болом, нестабилношћу и ограничењем покрета са отежаним ходом, седењем, радом, понекад до непокретности. Да би људски локомоторни систем нормално функционисао неопходно је да буду испуњена три услова: безболност, стабилност и пун обим покрета.

Деценијама је излаз у лечењу дегенеративног реуматизма „тражен“ у артродези, односно оперативном укочењу зглоба, што је омогћавало безболност и стабилност али без функционалних покрета. Последње две деценије 20 и 21. века дошло је до развоја и масовније примене артропластике, односно оперативног уграђивања вештачког зглоба (ендопротезе) чиме је поред безболности и стабилности добијена и покретљивост у зглобу. Прве деценије 21. века дошло до великог напретка ове врсте хирургије и у свету и Србији увођењем у хируршку праксу нових оперативних техника, и материјала за израду ендопротеза.

Индикације[уреди]

Поступак[уреди]

Артропластиком се у суштини врши замене делова или целог болесног зглоба новим вештачким зглобом односно зглобном протезом (ендопротезом) која замењује болесни зглоб у структурном и у функцијским погледу. Артропластиком уграђена ендопротеза може бити тотална (ТЕП - тотална ендопротеза) кад се мењају оба дела зглоба (чашица и главица) или парцијална (ПЕП - парцијална ендопротеза) кад се мења само један део зглоба [2]. Зависно од тога да ли је оболео један два или више зглобова може се оперисати један зглоб али је могуће урадити операцију једнострано или чак и обострановише зглобова истовремено (нпр код артропластике колена). Најчешће коришћене методе у артропластици су:

 • Ексцизиона артропластика - у току које се уклањају танки делови кости који су укључени у заједничку зглобну шупљину и смештени у везивно ткиво, мишиће, итд чиме се обезбеђује одређени ниво мобилности, али не и стабилност. Најчешће се користи у метатарзо-фалангеалнаим артропластикама ножног палца.
 • Парцијална замена зглоба - је метода у току које са само један заједнички део површине кости замењује протезом, металом или од силиконском гумом. Првенствено се примењује у зглобу кука који се мења заједничком протезом (заједничке површине замењују уклањане делове кости).
 • Тотална замена зглоба је метод која се показала успешном у хирургији кука, а мање у другим већим или мањим зглобовима.
 • Друге методе артропластике у току којих се врши замени само површине зглобне уз максимално очување костију. [3]

Ризици, компликације, недостаци[уреди]

Болесници након артропластике нпр колена или кука могу сутрадан да устану из кревета и да се потпуно ослоне на обе ноге, а након 6-8 недеља од операције могу да ходају без штака. Међутим након спроведене артропластике постоје и одређени ризици, компликације, недостаци.

Могући ризици и компликације су

 • анестезиолошке, алергија на анестетике, губитак крви,
 • тромбофлебитис,
 • заједничка инфекција,
 • дислокација, прелом, попуштање зглоба,

Недостаци артропластике су

 • разлика у дужини уда.
 • привремено коришћење помагала
 • едукација и обука пацијената
 • након одређеног броја година може доћи до попуштања протезе и оштећења суседних костију. Према статистичким подацима са ВМА у Београду и из Других светских центара нпр. око 95% ендопротеза колена траје 10 и више година [4].

Припремне радње[уреди]

Пре операције (артропластике) потребна је са болесником спровести преоперативну физикалну терапију, одредити функционалност зглоба и извршити одговарајућу медикаментозна припрему за интервенцију.

Извори[уреди]

 1. ^ (на језику: бугарски) Артропластика на www.puls.bg
 2. ^ (на језику: хрватски) Medicinski leksikon na sajtu Pliva zdravlje
 3. ^ (на језику: енглески) P. Benum; A. Aamodt; and K. Haugan Uncementeed Custom Femoral Components In Hip Arthroplasty Journal of Bone and Joint Surgery - British Volume, Vol 86-B, Issue SUPP_III, 353.
 4. ^ ВМА одговара , Артропластика на сајту www.politika.rs

Спољашње везе[уреди]

Star of life.svg Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).