Матејски брод

С Википедије, слободне енциклопедије
Археолошко налазиште Матејски брод

Матејски брод је археолошки локалитет који се налази на обали некадашњег речног корита Малог Бегеја у општини Нови Бечеј. Припада категорији археолошких споменика од великог значаја, уписан у централни регистар 1995. године. Локалитет се датује у Винчанско-Плочничка фазу, односно на налазишту се може пратити континуирани развој насеља Старчевачке културе преко Рановинчанске културе до позне Протопотиске и Потиске културе. Прво археолошко ископавање започело је 1949. и трајало је до 1952. године. Истраживања су настављена 1962. године.

Налаз урне са поклопцем, Белегиш култура

Насеље[уреди | уреди извор]

На локалитету су откривени остаци надземних објеката, који припадају неолитском периоду. Куће, које су грађене од масивних греда, правоугаоног су облика и имале су неколико просторија са подом и потпатосницом и вероватно двосливни крив. Подови и зидови су имали оплату од иловаче. Откривени су остаци Винчанско-Плочничке керамике према којима је млађи хоризонт датован у развијену винчанско-плочничку фазу.

Керамика је орнаментисана типичним украсима Потиске културе. Од мотива јавља се меандар и урезани угласти мотив. На локалитету је откривен и неолитски идол, фигура која седи, са посудом у руци. Претпоставља се да представља земљорадничко божанство.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]