Архиепископ тирански Анастасије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Анастасије
Анастасий (Яннулатос).jpg
Датум рођења4. новембра 1929.
Место рођењаПиреј
Грчка

Анастасије Јанулатос (грч. Αναστάσιος Γιαννουλάτος, алб. Anastas Janullatos;) је архиепископ Тиране, Драча и целе Албаније од 1992. године.

Биографија[уреди]

Рођен је у Пиреју, Грчка 4. новембра 1929. године. Студирао је теологију на Универзитету у Атини, религиологију, мисионарење и етиологију на универзитетима у Хамбургу и Марбургу у Немачкој. Рукоположен је за ђакона 1960, за презвитера 1964. и викарног епископа Андрусе 1972. када је именован за директора Апостолске мисије грчке цркве. 1991. године произведен је за митрополита Андрусе. Радио је много на мисионарењу на афричком континенту и ту остварио изванредне резултате.

При Светском савету цркава изабран је за председника Комисије за мисионарење и проповедање Јеванђеља у свету.

Редовни је професор историје религија на Атинском универзитету (1972-1997) и дописни члан Атинске академије од 1993. Као професор Теолошког факултета у Атини изабран је за декана 1983. године. Почасни је професор теологије Богословског факултета Часног Крста у САД и катедре за теологију Богословског факултета Аристотеловог универзитета у Солуну. Почасни члан Богословске академије Москве, Пољопривредног факултета у Атини.

Као архиепископ Албаније (од 1992), уз огромне тешкоће уздигао је из рушевина Православну аутокефалну Цркву Албаније.

Добитник је низа одликовања, међу којима и велики крст Реда части Републике Грчке. Добитник је Ордена Светог Јована Владимира 2016. године.[1]

Библиографија[уреди]

  • Духови Мбандуа и оквир њихових обреда (1970)
  • Господ сјаја. Бог племена Кенијске горе (1971)
  • Облици афричких обреда (1971)
  • Ислам. религиошки преглед (1975)
  • Глогализам и православље (2002)

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]