Асиповички рејон

С Википедије, слободне енциклопедије
Асиповички рејон
Асіповіцкі раён
Положај Асиповичког рејона
Држава Белорусија
Област Могиљовска област
Админ. центарград Асиповичи
Површина1.947,21 km2
Становништво2009.
 — број ст.52.447
 — густина ст.26,93 ст./km2
Временска зонаUTC+3
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Асиповички рејон (блр. Асіповіцкі раён; рус. Осиповичский райо́н) је административна јединица другог нивоа на западу Могиљовске области у Републици Белорусији.

Административни центар рејона је град Асиповичи.

Географија[уреди | уреди извор]

Асиповички рејон обухвата територију површине 1.947,21 km² и на 2. је месту по величини у Могиљовској области.[1] Граничи се са на северу и западу са Минском облашћу (Беразински, Червењски, Пухавицки и Стародарошки рејон), на југозападу и југу су Бабрујски и Глуски рејон, док је на истоку Кличавски рејон.

Рејон се налази готово у самом географском центру Белорусије, у подручју Средњоберазинске равнице. Преко 55% територије рејона је под шумама. Најважнији водоток је река Березина са притокама Свислачем и Птичом. Недалеко од административног центра рејона налази се вештачко Асиповичко језеро.

Историја[уреди | уреди извор]

Рејон је основан 17. јула 1924. године. До јула 1930. био је у саставу Бабрујског округа. Расформиран је 25. децембра 1962. и укључен у састав Бабрујског рејона, да би поново био успостављен у садашњим границама 6. јануара 1965. године.

Демографија[уреди | уреди извор]

Према резултатима пописа из 2009. на том подручју стално је било насељено свега 55.447 становника или у просеку 26,83 ст/км².[2] Од тог броја више од половине становништва живело је на подручју града Асиповича.

Основу популације чине Белоруси (87,07%), Руси (9,58%), Украјинци (2,12%) и остали (1,23%).

Насеља[уреди | уреди извор]

Рејон је административно подељен на подручје града Асиповича који је уједно и административни центар рејона, три радничка насеља (Гродјанка, Татарка и Јализава), 153 сеоска насеља и 12 сеоских савета.

Привреда[уреди | уреди извор]

Око 6 km од града Асиповича, низводно од Асиповичког језера налази се велики рибњак „Свислач“ који свежом рибом снабдева тржиште целог рејона. На излазу из језера такође се налази мала хидроелектрана саграђена 1953. капацитета око 10 млн квтч годишње.

Преко територије рејона пролазе железнице МинскГомељ и МогиљовБарановичи, те ауто-пут од Минска ка Гомељу.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]