Аталова стоа

С Википедије, слободне енциклопедије
Данашњи изглед Аталове стое

Аталова стоа или Аталос у античком периоду нека врста тржног центра, данас музеј, која се налази на источној страни археолошког налазишта атинске Агоре у Грчкој у улицу Адријаноу у Монастираку.

Историја[уреди | уреди извор]

Аталова стоа изграђена је у атинској Агории око 150. године пре нове ере, од стране Аталоса ll, краља Пергамоса као његова донација Атини. Изградња ове зграде почела је 159. године пне, а завршена је 138. године п. н. е. Била је то својевремено највећа грађевина у Грчкој током античког периода.[1]

Поново је изграђен у истом стилу и облику од 1953. до 1956. године од стране Америчког археолошког факултета средсвима Ј. Рокфелера. Данас се у њој налази у Музеју античке Агоре у Атини.

Намена[уреди | уреди извор]

За време антике стоа је имали продавнице које је закупиле држава Атина и била је нека врста древног тржног центра, али и место у коме се одвијао друштвени живот Атињана. У њој су се свакодневно окупљали грађани не само ради трговине већ и на чашицу разговораи о разним темама, скривајући се лети од јаког медитеранског сунца и хладноће и јаког ветра у зимском периоду.

У Аталосу, симболу древне Атине, на свечан начин потписан је Уговор о проширењу Европске уније. Церемонија је организована у врме грчког председавања ЕУ, 16. априла 2003. године. Уговора је том приликом потписало десет нових земаља чланица ЕУ (Естонија, Летонија, Литванија, Пољска, Чешка, Словачка, Мађарска, Словенија, Кипар, Малта).

Изглед[уреди | уреди извор]

Ова типична грађевина за хеленистичку уметност, за оно време била јако велика зграда, на два спрата. У архитектонском смислу приземље је израђено у дорском стилу а први спрат у јонском стилу Ова два нивоа повезана су са два степеништа лоцирана на крајевима зграде.[1]

Зидови су направљени од кречњака, фасада од мермера Пентели, док је кров покривен плочицама.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Agora Monument: Stoa of Attalo ASCSA.net, American School of Classical Studies at Athens Приступљено 15.8.2017.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • Грчки полис - Веб страница - Нова актопола (језик: хрватски)