Атол

С Википедије, слободне енциклопедије
Уколико сте тражили нешто друго, погледајте чланак Корална острва.
Динамички процес настанка атола. Корали (приказани браон и љубичастом бојом) се насељавају и расту око океанског острва, формирајући гребен. У повољним условима, гребен ће се проширити, а унутрашњост острва ће потонути. На крају ће острво коначно потонути под воду, остављајући прстен корала са отвореном лагуном у центру. Процес формирања атола траје и до 30 милиона година

Атол је корално острво. Окружују га корали који расту око вулканских острва у тропским морима, нарочито у Тихом и Индијском океану. Атоли имају облик прстена, али и полукруга, на средини је плитки заливлагуна. Већи атоли су насељени, где нема извора слатке пијаће воде, зато живот становника зависи од кишнице.

Величина и расподела[уреди | уреди извор]

Већина атола на свету се налази у Тихом океану (попут Туамотуа, Каролинских острва, Маршалских острва, Острва Коралног мора и групе острва Кирибата, Тувалуа и Токелауа) и Индијском океану (Малдивски архипелаг, Лакадивска острва, архипелага Чагос и Спољашња острва Сејшела). У Атлантском океану нема великих група острва осим осам атола источно од Никарагве који припадају колумбијском департману Сан Адреас и Провиденција у Карипском мору.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]