Аустралијска антарктичка територија

С Википедије, слободне енциклопедије
Аустралијска антарктичка територија
Australian Antarctic Territory
Положај
Главни градСтаница Дејвис
Владавина
Облик државеАустралијска спољна територија
Историја
Географија
Површина
 — укупно5.896.500 km2(*)
Становништво
 — 2009.1.000(*)
 — густина0 ст./km2
Економија
Остале информације
Временска зонаUTC 
Позивни број+672

*Територија није међународно призната.

Аустралијска антарктичка територија (енгл. Australian Antarctic Territory) је међународно непризната територија на Антарктику. Аустралија сматра поменути простор својом „спољном територијом“. Нема сталних становника, осим око 1.000 истраживача у научним станицама.

Географија[уреди | уреди извор]

Територија коју Аустралија сматра својим поседом на Антарктику захвата 5.896.500 км и простире се од Земље Краљице Мод до Росовог ледника, са изузетком једног мањег дела који Француска сматра својим (Аделина земља). Тај простор обухвата копно и сва острва јужно од 60° јгш и између 45° и 160° игд. Аустралијска територија налази се у региону Великог Антарктика, где се пружају и бројни ледници (Емери, Шеклтонов, Западни).

Тло је у потпуности прекригеном дебелим слојем снега и леда. Највиша тачка је 4.572 метра на Трансантарктичким планинама. Клима је изузетно сурова и хладна. Температуре се крећу у распону —30°C до —70°C, са апсолутним минимумом од —89,2°C (Станица Восток). Дувају снажни ветрови велике брзине. Живи свет чине неке врсте лишајева и маховина, док је фауна разноврснија (пингвини, фоке, китови и др).

Административна подела[уреди | уреди извор]

У административном погледу, аустралијски посед се може поделити у девет региона: Ендербијева земља, Кемпова земља, Мек Робертсонова земља, Земља принцезе Елизабете, Земља краља Виљема II, Вилксова земља, Земља Џорџа V и Оутсова земља. Привремени становници распоређени су по истраживачким станицама, а највећи део је у руској станици Восток, док је мањи број стациониран у станицама Мосон, Дејвис, и Кејси.

Историја[уреди | уреди извор]

Велика Британија је присвојила Викторијину земљу 9. јануара 1841. године, а Ендербијеву земљу током 1930. Већ 1933. сва овлашћења пренела је Аустралију, предавши јој простор између 45° и 160° игд. Спор око Аделине земље са Француском решен је 1938. године. Тринаестог фебруара 1954. године Аустралија је на Антарктику уз обалу Индијског океана у Ендербијевој земљи основала први сопствену истраживачку станицу — Мосон. Антарктичким споразумом из 1959. године потписаним у Вашингтону замрзнути су сви територијални захтеви држава, а забрањена је свака привредна и војна делатност јужно од 60° јгш.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Шабић, Д. (2009): Антарктик — континент окован ледом, Географски факултет, Београд

Спољашње везе[уреди | уреди извор]