Аустралијски фудбал

С Википедије, слободне енциклопедије
Аустралијски фудбал
Archie Smith.jpg
Ракман се испиње изнад свог противника да би изборио за лопту
Највише управно телоАФЛ комисија
НадимциФудбал, фути, Ози правила
Први пут игранМај 1859 у Мелбурну, Викторија, Аустралија
Регистровани играчи1.404.176 (2016)[1]
Клубови25.770 (2016)[1]
Карактеристике
КонтактПун
Чланови тима22 (18 на терену, 4 замене)
Мешани полДо узраста од 14
ТипНа отвореном
ОпремаФудбал
Присуство
ОлимпијадаДемонстрациони спорт, Летње олимпијске игре 1956.
Аустралијски фудбал.

Аустралијски фудбал (енгл. Australian rules football)[2] је колективни, контактни спорт који се игра са јајастом лоптом, на терену јајастог облика, између две екипе са по 18 играча у постави. У аустралијском фудбалу има елемената рагбија, фудбала и кошарке. То је најпопуларнији спорт у Аустралији.[3][4]

Током опште игре играчи се могу поставити било где на терену и користити било који део тела за померање лопте. Примарне методе су шутирање, бацање руком и трчање са лоптом. Постоје правила о начину руковања лоптом, на пример, играчи који трче с лоптом морају повремено да одскоче лопту од земље или да додирну лоптом земљу. Бацање лопте није дозвољено и играчи не смеју да држе лопту. Карактеристична особина игре је марк, где се играчима било где на терену који ухвате лопту из ударца (под одређеним условима) додељује поседовање.[5] Поседовање лопте је спорно у сваком тренутку, осим када се врши слободан ударац или марк. Играчи могу да се ухвате у коштац користећи своје руке или цело тело да би ометали противнике. Опасан физички контакт (попут гурања противника у леђа), ометање при маркирању и намерно успоравање игре обесхрабрују се слободним ударцима, казнама на даљину или суспензијом за одређени број мечева, у зависности од тежине повреде. У игри су честа физичка надметања, спектакуларно маркирање, брзо кретање играча и лопте и високи бројеви бодова.

Порекло спорта може се пратити на фудбалским утакмицама одиграним у Мелбурну, у држави Викторија, 1858. године, инспирисаним енглеским фудбалским играма у јавној школи. У тежњи да се развије игру која више одговара одраслима и аустралијским условима, Фудбалски клуб Мелбурна је објавио прва правила аустралијског фудбала у мају 1859. године, што их чини најстаријим од главних светских фудбалских кодекса.[6][7]

Аустралијски фудбал има највећу посећеност гледалаца и телевизијску гледаност од свих спортова у Аустралији,[8][9] док је Аустралијска фудбалска лига (АФЛ), једино професионално такмичење у овом спорту, као најбогатије спортско тело у држави.[10] Велико финале АФЛ-а, које се сваке године одржава на терену за крикет у Мелбурну, представља најпосећенији догађај клупског првенства на свету. Овај спорт се такође игра на аматерском нивоу у многим земљама и то у неколико варијација. Правилима овог спорта управља АФЛ комисија уз саветодавну подршку Одбора игре у погледу АФЛ закона.

Назив[уреди | уреди извор]

Аустралијски фудбал је познат под неколико назива, укључујући "Ози правила", фудбал и фути ("фуца", прим. прев.).[11] У неким регионима Аустралијска фудбалска лига назива игру АФЛ по свом акрониму.[12]

Историја аустралијског фудбала[уреди | уреди извор]

Терен за аустралијски фудбал је јајастог облика и огромних димензија.

Овај спорт измислио Том Вилс у Мелбурну 1858. Прва историјска утакмица је одиграна између две школске екипе у Мелбурну исте године. Аустралијски фудбал се најпре играо у Викторији, а онда се проширио и на остале крајеве. 1879. одиграна је утакмица између Викторије и Јужне Аустралије. Играчи аустралијског фудбала су већ крајем 19. века почели да зарађују од овог спорта. 1896. формирана је Фудбалска лига Викторије. Многи познати играчи аустралијског фудбала су изгубили животе у два светска рата. 1990. коначно је створена чувена Аустралијска фудбалска лига (АФЛ).

Правила аустралијског фудбала[уреди | уреди извор]

Димензије терена су 135, 185, 110 и 155 метара. Терен је овалног облика и сличан је терену за крикет. Једна екипа има 22 играча, 18 у стартној постави и 4 резерве, то су нападачи, играчи одбране, играчи средине терена, крила, центри, ракмени и ровери. Утакмица траје укупно 80 минута, 4 четвртине по 20 минута. Циљ игре је лоптом погодити гол. Током игре, играчи могу да се крећу и поставе како желе, а имају право и рукама и ногама додавати јајасту лопту саиграчима. Стриктно су одређена правила како се могу кретати играчи са лоптом. Када играч затражи "марк" и ухвати лопту, има право да неометан шутне на гол. Гол вреди 6 поена. Играчи користе руке да би оборили противника. Ово је кондиционо јако захтеван спорт.

Популарност аустралијског фудбала[уреди | уреди извор]

Данас у свету има 1 404 176 регистрованих играча аустралијског фудбала и 25 770 регистрованих клубова аустралијског фудбала. Аустралијски фудбал је најпопуларнији спорт у Аустралији, али ни у једној другој земљи се не игра на неком озбиљном, професионалном нивоу. Постоје аматерске лиге аустралијског фудбала у неколико десетина држава широм света. Просечна посећеност на утакмицама АФЛ је око 33 000 гледалаца, док се финале игра и пред 100 000 гледалаца. Милиони Аустралијанаца не долазе на стадион, али прате овај спорт на телевизији. Преко 875 000 људи у Аустралији су чланови навијачких клубова АФЛ.

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ а б Collins, Ben (22 November 2016). "Women's football explosion results in record participation", AFL. Retrieved 22 November 2016.
 2. ^ „About the AFL: Australian Football (Official title of the code)”. Australian Football League. Приступљено 20. 6. 2017. 
 3. ^ SAMO ZA KLADIONIČARE: Australijski fudbal objašnjen u 5-minutnom klipu (VIDEO) | Telegraf - Nanovije vesti
 4. ^ Introduction to Australian Football | United States Australian Football League
 5. ^ 2012 Laws of the game Архивирано 22 мај 2012 на сајту Wayback Machine Section 14, page 45
 6. ^ History Архивирано 13 децембар 2007 на сајту Wayback Machine Official Website of the Australian Football League
 7. ^ Wendy Lewis; Simon Balderstone; John Bowan (2006). Events That Shaped Australia. New Holland. стр. 61. ISBN 978-1-74110-492-9. 
 8. ^ Kwek, Glenda (26 March 2013). "AFL leaves other codes in the dust", The Sydney Morning Herald. Retrieved 18 December 2016.
 9. ^ "AFL is clearly Australia’s most watched Football Code, while V8 Supercars have the local edge over Formula 1" (14 March 2014), Roy Morgan. Retrieved 18 December 2016.
 10. ^ "The richest codes in world sport: Forget the medals, these sports are chasing the gold" (8 May 2014). Courier Mail. Retrieved 9 October 2016.
 11. ^ „History website”. Footy.com.au. Архивирано из оригинала на датум 19. 2. 2010. Приступљено 19. 2. 2010. 
 12. ^ Connolly, Rohan (22. 3. 2012). „Name of the game is up in the air in NSW”. The Age. Приступљено 4. 4. 2012. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]