Аустралијски фудбал

С Википедије, слободне енциклопедије
Аустралијски фудбал.

Аустралијски фудбал (енгл. Australian rules football) је колективни, контактни спорт која се игра са јајастом лоптом, на терену јајастог облика, између две екипе са по 18 играча у постави. У аустралијском фудбалу има елемената рагбија, фудбала и кошарке. То је најпопуларнији спорт у Аустралији.[1][2]

Историја аустралијског фудбала[уреди | уреди извор]

Терен за аустралијски фудбал је јајастог облика и огромних димензија.

Овај спорт измислио Том Вилс у Мелбурну 1858. Прва историјска утакмица је одиграна између две школске екипе у Мелбурну исте године. Аустралијски фудбал се најпре играо у Викторији, а онда се проширио и на остале крајеве. 1879. одиграна је утакмица између Викторије и Јужне Аустралије. Играчи аустралијског фудбала су већ крајем 19. века почели да зарађују од овог спорта. 1896. формирана је Фудбалска лига Викторије. Многи познати играчи аустралијског фудбала су изгубили животе у два светска рата. 1990. коначно је створена чувена Аустралијска фудбалска лига (АФЛ).

Правила аустралијског фудбала[уреди | уреди извор]

Димензије терена су 135, 185, 110 и 155 метара. Терен је овалног облика и сличан је терену за крикет. Једна екипа има 22 играча, 18 у стартној постави и 4 резерве, то су нападачи, играчи одбране, играчи средине терена, крила, центри, ракмени и ровери. Утакмица траје укупно 80 минута, 4 четвртине по 20 минута. Циљ игре је лоптом погодити гол. Током игре, играчи могу да се крећу и поставе како желе, а имају право и рукама и ногама додавати јајасту лопту саиграчима. Стриктно су одређена правила како се могу кретати играчи са лоптом. Када играч затражи "марк" и ухвати лопту, има право да неометан шутне на гол. Гол вреди 6 поена. Играчи користе руке да би оборили противника. Ово је кондиционо јако захтеван спорт.

Популарност аустралијског фудбала[уреди | уреди извор]

Данас у свету има 1 404 176 регистрованих играча аустралијског фудбала и 25 770 регистрованих клубова аустралијског фудбала. Аустралијски фудбал је најпопуларнији спорт у Аустралији, али ни у једној другој земљи се не игра на неком озбиљном, професионалном нивоу. Постоје аматерске лиге аустралијског фудбала у неколико десетина држава широм света. Просећна посећеност на утакмицама АФЛ је око 33 000 гледалаца, док се финале игра и пред 100 000 гледалаца. Милиони Аустралијанаца не долазе на стадион, али прате овај спорт на телевизији. Преко 875 000 људи у Аустралији су чланови навијачких клубова АФЛ.

Референце[уреди | уреди извор]