Пређи на садржај

Аустријско-турски рат (1787—1791)

С Википедије, слободне енциклопедије
Аустријско-турски рат

Портрет аустријског маршала Лаудона, освајача Београда
Времејануар 1787август 1791.
Место
Исход Status quo ante bellum (Свиштовски мир)
Територијалне
промене
Аустрија је заузела Хотин
Сукобљене стране
 Хабзбуршка монархија  Османско царство
Команданти и вође
Хабзбуршка монархија Ернст Гидеон фон Лаудон
Хабзбуршка монархија Фридрих Кобургски
Хабзбуршка монархија Томас Брејди
Османско царство Селим III
Османско царство Коча Јусуф-паша

Аустријско-турски рат водио се између Хабзбуршке монархије и Османског царства истовремено кад и Руско-турски рат јер је тад аустријски цар Јосиф II био савезник са руском царицом Катарином II.

Историја

[уреди | уреди извор]

Аустрија се добро припремила за рат, након склапања руско-аустријског споразума у љето 1781,[1] од тад су у Хрватску и Угарску према османској граници пребачене бројне јединице.

На самом почетку рата аустријске снаге, у бројним колонама продрле су дубоко на териториј Османског царства све до Влашке. Убрзо се ситуација на фронту преокренула и турске снаге преузеле иницијативу, тако да су успјеле одбацити натраг Аустријанаце из Мехадије у Влашкој и повратити Банат до 1789,[1] али рат на два фронта показао се као немогућ задатак, јер су истовремено доживјеле велике поразе у Молдавији гдје је руски фелдмаршал Румјанцев заузео утврде Јаши и Хотин, а кнез Потемкин - након дуге зимске опсаде Очаков у Украјини 1788. Вијест о паду Очакова толико је потресла султана Абдул Хамида да је због тога умро.

Портрет султана Селима III који је наставио рат

Након руског притиска попустила је турска одбрана на западном фронту па су аустријске снаге након тронедељне кампање заузеле Београд 8. октобра 1789,[1] а након тог Крајову и Букурешт (1789).[1] Одмах након тог почеле су закулисне дипломатске игре Велике Британије и Пруске, које су се с једне стране бојале јачања Русије, а са друге стране хтјеле намамити Аустрију у анти-француску коалицију, тако да се Аустрија повукла из рата и пристала на мир.[1] У овом рату се као велики јунак показао Јосип Филип Вукасовић.

Након британског притиска Аустрија је потписала сепаратни Свиштовски мир 4. августа 1791, на основу њега је вратила Османском царству све заузете територије осим тврђаве Хотин са ужом околином,[1] и неких мрвица по Босни[тражи се извор] (Двор на Уни, Дрежник, Петрово Село, Лапац, Срб).

  1. ^ а б в г д ђ Austro-Turkish Wars of the 16th-18th Centuries (на језику: енглески). The Free Dictionary. Приступљено 19. 5. 2012. 

Литература

[уреди | уреди извор]

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]