Аутономашки покрет Војводине

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Аутономашки покрет Војводине је политички покрет у српској покрајини Војводини који се залаже за већу аутономију Војводине у Републици Србији, или у крајњој мери независност од Републике Србије.

Историја[уреди]

Идеја је заживела током деведесетих година прошлог века. Популарност је стекла током ратова на простору бивше Југославије од 1991. до 2001. године, када један део локалног становништва у Војводини није био задовољан режимом Слободана Милошевића. Током овог временског периода, Милошевићевог режима укинута је правна основа за аутономију Војводине, коју је покрајина уживала у време Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.

Политичке странке[уреди]

Република Војводина у тзв. федерализованој Србији, коју је 1999. године предложила Лига социјалдемократа Војводине

Постоји неколико политичких странака и партијских коалиција које се залажу за већу аутономију Војводине у Србији. Најпопуларнија од њих је Лига социјалдемократа Војводине коју води Ненад Чанак. Политичке странке које интензивно заступају овакву идеју су: Војвођанска партија и удружење Војвођански клуб итд. Ове странке углавном подржава локално Војвођанско Српско становништво. Постоји и неколико политичких партија локалних етничких мањина, од којих неке, поред подржавања права етничких мањина, такође подржавају идеју о вишој аутономији за Војводину.

Предлози и иницијативе[уреди]

Постоји различити ставове аутономашких политичких странака о жељеном нивоу аутономије Војводине. Неки од предводника заступају враћање на ниво аутономије каква је била 1974. године, док други предлози подржавају идеју о већој аутономији него деведесетих, али нешто мање него 1974. године.

Један од предлога био је предлог Лиге социјалдемократа Војводине, који се залагао за трансформацију Србије у "демократску федералну државу" са федералним јединицама и са већим или нижим нивоима аутономије. Једна од федералних јединица тзв. савезне Србије, према предлогу, била би Република Војводина. Поред Војводине, друге тзв. савезне јединице биле би Шумадија, Југоисточна Србија, град Београд, Санџак и Космет. Према Лиги, ово политичко решење би "стабилизовало Србију као државу и спречило би било какве сепаратистичке тенденције на територији Србије". Последњих година, Лига углавном је напустила идеју о Републици Војводини, али и даље заговара виши ниво аутономије покрајине. Док се за независну Републику Војводину интензивно залаже Војвођанска партија.

Дана 28. јануара 2013. године, као одговор на предлог политичке организације Треће Србије из Новог Сада да се укине аутономија Војводине, [1] Војвођанска партија је спровела кампању која је укључивала постављање плаката "Република Војводина" у Новом Саду. [2]

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]