Државни путеви IА реда

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Ауто-путеви у Србији)
Jump to navigation Jump to search
New map of motorways in Serbia.svg

Државни путеви IА реда (ауто-путеви) имају укупну дужину од 963 km, од којих је 181 km неизграђено.[1] Према Генералном мастер плану саобраћаја у Србији[2] предвиђено је да сви путеви IА реда буду изграђени у профилу ауто-пута. Такође, предвиђено је и да поједине деонице путева IБ реда у Србији буду надограђене у профил брзог пута.[тражи се извор] Укупна дужина ауто-путева и брзих путева након изградње свих предвиђених путних праваца била би нешто више од 2.710 километара.[тражи се извор]

Ауто-путеве одликује сигнализација са зеленом подлогом и белим словима, опште ограничење брзине 130 km/h и постојање зауставне траке. За разлику од ауто-путева, брзе путеве одликује сигнализација са плавом подлогом и белим словима, опште ограничење 100 km/h и непостојање зауставне траке.

Историјат[уреди]

Некада се користила мрежа из времена бивше СФРЈ. Ово је разлог што су неки од путева имали јако малу дужину или им је правац био неповезан са данашњим простором државе. На пример,бивши Државни пут I реда М14.1 дуг је свега 2,2 км (наставак пута у БиХ), док некадашњи Државни пут I реда М18.1 прелази границу Србије и Хрватске на два места на међусобној раздаљини од свега пар километара (у тзв. „Илочком џепу“). До пре пар година дати путеви су се називали магистралним путевима.

Листа ауто-путева[уреди]

У Србији тренутно постоји пет оваквих путних праваца обележених ознакама од А1 до А5.

А1[уреди]

Ауто-пут А1 спаја највеће градове у Србији правцем север-југ. Његова траса је ГП Хоргош - Суботица - Нови Сад - Београд - Ниш - ГП Прешево и има дужину од 584 km. Од његове целокупне дужине, 513 km је изграђено у профилу ауто-пута и то на делу од ГП Хоргош до Грабовнице код Лесковца, од Доњег Нерадовца до Српске куће, код Врања, и од Левосоја, код Бујановца, до ГП Прешево. У току је изградња деоница од Грабовнице код Лесковца до Тунела Манајле код Владичиног Хана, од Владичиног Хана до Доњег Нерадовца код Врања и од Српске Куће код Бујановца до Левосоја. Овај путни правац је део Коридора 10. Целокупан ауто-пут требало би да буде готов до краја 2017. [3].

А2[уреди]

Коридор 11 деоница Љиг-Прељина

Ауто-пут А2 је планирани ауто-пут који ће се пружати од Београда до границе са Црном Гором. Тренутно је завршена деоница Љиг-Прељина у дужини од 40,4 километра пута кроз тежак терен, изграђено је 66 мостова и четири најлепша тунела у Србији, урађено корићење река, постављено 7,5 километара ограде за буку... [1] [2] [4]. Укупна дужина ауто-пута у изградњи је 67 километра. A ауто-пут би требало да буде изграђен до краја 2019. године, на делу од Београда до Прељине(Чачак).

А3[уреди]

Ауто-пут А3 пружа се трасом ГП Батровци - Београд. Укупна дужина ауто-пута је око 96 километра и он је изграђен целом својом дужином. Ауто-пут представља део Коридора 10.

А4[уреди]

Ауто-пут А4 спаја Ниш са ГП Градина и биће дуг 109 километра. Од тога је већ изграђено 16,5 километра ауто-пута око Ниша и 2 километра у зони ГП Градина. Све преостале деонице су у изградњи и цео ауто-пут би требало да буде готов до краја 2017. године[3]. Овај путни правац је такође део Коридора 10.

А5[уреди]

Ауто-пут А5 има следећу трасу: Укрштање са ауто-путем А2 код Прељине - Краљево - Крушевац - укрштање са Ауто-путем А1 код Појата. Ниједна деоница овог пута није изграђена, а овај планирани ауто-пут би требало да има укупну дужину од 110 километара. За овај ауто-пут, потписан је предуговор о изградњи [5].

Табеларни преглед[уреди]

Дужина Неизграђено Положај у
Србији
Деоница Тренутно стање коловоза
Motorway-A1-Hex-Green.svg 612 km 43 km New map of Autoput A1.svg Хоргош (граница са Мађарском) - Суботица - Бачка Топола - Нови Сад - Инђија - Београд - Мали Пожаревац - Мала Крсна - Марковац - Баточина - Појате - Ниш - Лесковац - Владичин Хан - Бујановац - Прешево (граница са Реп. Македонијом) Већим делом изграђен ауто-пут, осим делова кроз Грделичку клисуру и око Бујановца где је ауто-пут у изградњи, а саобраћај се одвија путем R258-SRB.svg.
Motorway-A2-Hex-Green.svg 149 km 111 km New map of Autoput A2.svg Београд - Уб - Лајковац- Љиг - Прељина (Чачак) - Пожега Ауто-пут у изградњи на деоници Београд - Љиг, остатак у виду магистралног пута. На деоници Љиг - Прељина изграђен и пуштен у саобраћај ауто-пут. Магистрални пут од Београда до Прељине носи ознаку M22-SRB.svg, а од Прељине до Пожеге M23-SRB.svg.
Motorway-A3-Hex-Green.svg 95 km New map of Autoput A3.svg Београд - Пећинци - Рума - Сремска Митровица - Шид - Батровци (граница са Хрватском) Целом дужином ауто-пут.
Motorway-A4-Hex-Green.svg 106 km 28 km New map of Autoput A4.svg Ниш - Бела Паланка - Пирот - Градина (граница са Бугарском) Већим делом изграђен ауто-пут, у току градња ауто-пута на осталим деоницама, где се саобраћај одвија путем R259-SRB.svg.
Motorway-A5-Hex-Green.svg у плану New map of Autoput A5.svg Прељина (Чачак) - Мрчајевци - Краљево - Крушевац - Појате Целом дужином магистрални пут, у плану градња ауто-пута целом дужином. Магистрални пут носи ознаку M23-SRB.svg.

Листа брзих путева[уреди]

Предвиђено је да се поједине деонице следећих државних путева Ib реда надограде у профил брзог пута или, пак, буду замењене новим трасама у профилу брзог пута.

10[уреди]

На овом путу је изграђен брзи пут на деоници Београд - Панчево у дужини од 7,7 километра.

21[уреди]

Предвиђено је да део овог пута од Новог Сада до Шапца буде изграђен у профилу брзог пута. Дужина брзог пута биће око 60 километара. Потписан је предуговор за део од Руме до Новог Сада [5].

24[уреди]

Предвиђено је да део овог пута од Баточине до Крагујевца, у дужини од 25 километара, надоградњом постојећег пута постане брзи пут. До сада је изграђено 15 километара брзог пута. Планирани рок завршетка преостале деонице је до краја 2017.

26[уреди]

Део овог пута од Шапца до Лознице у дужини од око 50 километара би требало да постане брзи пут.

36[уреди]

Предвиђено је да паралелно са трасом државног пута број 36 од Параћина до Зајечара и границе са Бугарском буде изграђен брзи пут који ће бити вођен новом трасом. Постоји могућност и да нови пут буде изграђен у профилу ауто-пута. Његова дужина биће 95 километара.

33 - 34[уреди]

Предвиђено је да се на овим путевима уради брзи пут са три коловозне траке у оба смера и да тај пут буде најбржи у Србији са ограничењем 100 km/h.Тај пут класе Ib је државни пут Београд-Пожаревац-Голубац.Дужина брзог пута биће око 100km.Овај брзи пут имаће великог значаја за Браничевски округ.Овај брзи пут биће сличан аутопуту само што ће бити друга подлога асфалта да не би било неравнина.Данас је саграђе- но око 79km.

35[уреди]

На овом путу је изграђен брзи пут "обилазница око Пожаревца" дужине 51 km.Овај брзи пут је допринео граду Пожаревцу да буде центар друмског саобраћаја у Србији и Балкану и да буде међу најразвијенијим местима друмских саобраћаја у Свету и да буде највећа и централна раскрсница у Европи.

Историја[уреди]

Ауто-пут Е70 близу Сремске Митровице

Ауто-путеви на простору Балкана су почели да се граде у време Југославије. С обзиром на растућу потражњу (транзитни положај Југославије), капацитет друмске мреже са 2×1ом-траком није био довољан. План је тражио повећање капацитета друмске проходности и почела је изградња друмске мреже са најмање 2×2-трака ауто-пута, односно са развијањем потенцијалних магистрала. Важну улогу у овоме је играо прозападни утицај са којим је Београд увек радо чувао свој интегритет и тиме спречавао јачање утицаја осталих комунистичких и социјалистичких земаља источног блока[6].

Југославија је са овим плановима кренула још у седамдесетим годинама двадесетог века. Југословенска влада је затражила зајам од ММФ-а који је и добила. Западу је овај југословенски пројекат одговарао из стратешко-политичких разлога, па је тиме уједно било и олакшано добијање зајма. Ауто-путеви су углавном грађени на деловима некадашњег ауто-пута Братство-јединство.

Северно-јужна рута ауто-пута је јачала са слабљењем социјализма, тако да је већ током осамдесетих изграђен део ауто-пута БеоградНови СадБачка Топола. Овај планирани ауто-пут је првобитно у ствари био само полу-ауто-пут са 1×2 саобраћајне траке и 1×1 зауставном траком, укупно са 3 траке за два смера.

Почетком деведесетих завршен је део овог пута на релацији Бачка ТополаСуботицаХоргош, али пут се није спојио са остаком пута даље на север на Мађарској граници, који је већ био спреман на релацији РескеСегединКечкеметБудимпештаЂерХеђешхалом. Овим спајањем би се отворио коридор који би спајао луке Солуна и Истанбула, (Босфора) са средњом и западном Европом.

По првобитном плану Србија је до 1998. године требало да има 420 km ауто-путева и 220 km полу-ауто-путева. Рат у Југославији и НАТО бомбардовање су били главни узрочници да се ови циљеви не остваре.

Током двехиљадитих почето је са радовима на војвођанској деоници Бачка ТополаХоргош ауто-пута, део пута у делу БеоградНови Сад је проширен на 2×2+1 траку и почело је са изградњом београдске заобилазнице која би имала дужину од 38 km.

У 2016. години, Србија има 741,46 km путева који се рачунају у ову категорију.

Деонице ауто-путева и брзих путева у изградњи[уреди]

Напомена: Овде су убројане и деонице за које је само потписан уговор или предуговор за извођење радова.

 • Грделица - Царичина Долина - Владичин Хан 26,3 km (ЈУЖНИ КРАК КОРИДОРА 10)
 • Српска Кућа - Левосоје 8 km (ЈУЖНИ КРАК КОРИДОРА 10)
 • Просек - тунел Банцарево - Црвена Река 22,5 km (ИСТОЧНИ КРАК КОРИДОРА 10)
 • Станичење - Пирот исток 16,6 km (ИСТОЧНИ КРАК КОРИДОРА 10)
 • Обилазница око Суботице "Y-крак" 24 km
 • Остружница - Бубањ Поток 19,5 km
 • Сурчин - Обреновац 17,6 km
 • Обреновац - Уб 26,2 km
 • Лајковац - Љиг 24 km
 • Баточина - Крагујевац (део који се тренутно гради) 8.7 km
 • Прељина - Пожега 31 km
 • Укупно: 224,4 km

Деонице ауто-путева и брзих путева планиране да се граде[уреди]

 • Пожега - Ужице - Граница Републике Српске(ГП Котрoман) 60,6 km
 • Пожега - Сјеница - Граница Црне Горе(ГП Бољаре) 107 km
 • Појате - Крушевац - Краљево - Прељина 108,8 km (МОРАВСКИ КОРИДОР)
 • Нови Сад - Рума 37 km (са тунелом кроз Фрушку Гору)
 • Рума - Шабац 38 km
 • Шабац - Лозница 50 km
 • Ниш - Мердаре 77 km
 • Крагујевац - Мрчајевци - Веза са Моравским коридором 40 km
 • Београд - Зрењанин 58 km
 • Београд - Вршац- Граница Румуније(ГП Ватин) 97 km
 • Пожаревац - Неготин - Граница Бугарске(ГП Мокрање) 140 km
 • Параћин - Зајечар - Граница Бугарске(ГП Вршка Чука) 82 km
 • Укупно: 895,4 km

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]