Афричка камењарка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Афричка камењарка
Alectoris barbara Tenerife.jpg
Alectoris barbara
Таксономија
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Aves
Ред: Galliformes
Породица: Phasianidae
Потпородица: Perdicinae
Род: Alectoris
Врста: A. barbara
Биномијална номенклатура
Alectoris barbara
(Bonnaterre, 1791)
Alectoris barbara

Афричка камењарка[2] или берберска јаребица (лат. Alectoris barbara), је врста птице из рода Alectoris породице фазана (Phasianidae). Насељава Северну Африку од Марока до Египта.

Распрострањеност[уреди]

Афричка камењарка насељава Северну Африку (од Марока до Египта), Гибралтар[3] (чија је национална птица[4]) и Канарска острва.[5] Пренета је у Португалију укључујући и острво Мадеира. Присутна је и на острву Сардинија. Афричка камењарка је блиско сродна шпанској камењарки (Alectoris rufa), врсти која насељава југозападну Европу (Шпанију, јужну Француску и северозападну Италију).

Опис[уреди]

Афричка камењарка

Афричка камењарка достиже дужину од 33–36 cm. Тело јој је округласто. Има живописно перје, које је на леђима, грудима и лицу плавичасто-сиве боје, на темену кестењасте боје, на доњем делу врата је кестењасто са белим тачкама, а на боковима се налазе усправне пруге црне, беле и кестењасте боје. Капци су розе, а кљун црвене боје.

Слична је шпанској камењарки, али има другачије шаре на глави и врату.

Води усамљенички живот, већи део живота проводи на тлу и врло ретко лети. Када је узнемирена, више воли да трчи него да лети, али ако је потребно у стању је да прелети кратка растојања.

Претежно се храни семењем, лишћем, изданцима и воћем, у мањој мери и инсектима.[1]

Размножавање[уреди]

Афричка камењарка је станарица, која се гнезди у областима које су суве, отворене и брдовите. Гнезди се у удубљењима на тлу око којих расте висока трава и жбуње, полаже од 6-27 јаја.[1] Период инкубације траје 25 дана. Младе птице остају са родитељима до следеће сезоне гнежђења.

Извори[уреди]

  1. 1,0 1,1 1,2 BirdLife International (2012). Alectoris barbara. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 26. 11. 2013. 
  2. „Obavezna vrsta Western Palearctic” (PDF). 
  3. „The Gibraltar Bird List: Bird species observed in or from the territory of Gibraltar”. Gibraltar Ornithological & Natural History Society. Приступљено 19. 12. 2017. 
  4. „Gibraltar's Culture and Customs”. Приступљено 3. 8. 2011. 
  5. Martín, P.; Cardona, A. Avifauna Canaria II, Aves de las Zonas Bajas (PDF). стр. 55. 

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]