Афродита тера

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Афродита тера

Aphrodite terra topo.jpg
Топографска мапа Афродита тере (лажне боје)

Основни подаци
Планета Венера
Врста објекта тера (континент)
Дужина око 10.000 км
Висина до око 3.000 м
Епоним Афродита

Афродита тера или Афродитин континент (лат. Aphrodite Terra) једна је од три именоване континенталне масе (тере) на површини планете Венере (поред Иштар тере и Лада тере).

Основне карактеристике[уреди]

Име је добила по старогрчкој богињи љубави Афродити, чији еквивалент у староримској митологији је Венера.

Дужине је око 10.000 км и најмасивнији је морфолошки објекат по том параметру на Венери, а њена површина приближнао је једнака површини Африке.

Афродита тера се налази на јужној хемисфери, нешто јужније од екватора, са централном планетарном ширином од -5,8°, односно дужином од 104,8°. Најсевернија тачка налази се на 9,4°, најјужнија на -11,2°, на запад се протеже до 12,2° и на исток до 178° (сходно планетоцентричном координатном систему +Е 0—360).[1]

Судећи по радарским снимцима са сонди, терен је доста нераван и испресецан је бројним кањонима, а постоје и бројни лавични токови. Због велике изломљености рељефа приметан је интензиван рад компресивних сила. Примећено је и постојање планинских ланаца али су они знатно мањих димензија у односу на оне на Иштару. Афродита тера је подељена на две области: Овда на западу, Тетис на истоку и Атла на североистоку. На подручју области Овда планински ланци се пружају у два правца што упућује на закључак да компресивне силе делују у неколико смерова. Уочено је и постојање тамнијих делова за које се претпоставља да представљају токове стврднуте лаве, али и бројних светлијих пукотина кроз које лава избија на површину и излива се по околном земљишту.

Радарски снимак дела Афродитиног континента.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Planetary Names: Terra, terrae: Aphrodite Terra on Venus .

Спољашње везе[уреди]