Афтер ејт

Из Википедије, слободне енциклопедије
Афтер ејт
Aftereightchocolatethins.jpg

Афтер ејт

Порекло
Друго име Афтер ејт тин минтс
Регија/Држава Застава Уједињеног Краљевства Уједињено Краљевство
Детаљи
Врста јела слаткиш
Главни састојци чоколада, ментол
P Food.png

Афтер ејт тин минтс (енг. After Eight Thin Mints) или „афтер ејтс“ (енг. After Eights) је слаткиш који произвођач описује као крем од ментола преливен црном чоколадом. Поред ове, од 2007. године је доступна и верзија са млечном чоколадом. Посластица „афтер ејт“ (у преводу: „после осам“) је названа по британском обичају да се после вечере једе чоколада пуњена кремом од ментола.

Афтер ејт је осмислила 1962. године компанија Роунтри енг. Rowntree & Company Limited, која је од 1988. године део концерна Нестле (Nestlé).

Током 1967, „афтер ејт“ је произвођен и у Раунтријевој фабрици у четврти Вандсбек у Хамбургу. Ово је данас фабрика, нем. Nestlé Deutschland AG, Chocoladen-Werk Hamburg, Am Neumarkt 20, 22041 Hamburg.

Један од популарнијих облика „афтер ејт“ су „тин минтс“, танке чоколадне плочице пуњене ментол кремом, које се производе у Каслфорду (Castleford) у западном Јоркширу и то од 1970. године, док се чоколадне пралине (Chocolate Truffles), производе у Јорку. „Афтер ејт“ се данас продаје по читавој Европи и Северној Америци. Годишње се произведе преко једне милијарде комада ове посластице.

Иако је првобитно „афтер ејт“ прављен само од црне чоколаде без млека, Нестле је од 2007. у једну верзију почео да додаје маслац, тако да сада постоји и врста са млечном чоколадом. Нестле такође производи специјалну едицију „афтер ејт“, која укључује млечни чоколадни прелив и афтер ејт са укусом наранџе.

Производња[уреди]

Фондан крем у средини чоколаде „афтер ејт“ се производи као чврста паста која се састоји углавном од сахарозе, воде, и мале количине ензима инвертазе. Паста у оваквом стању омогућава пресвлачење црном чоколадом. Након производње, ензим постепено разграђује сахарозу у растворљивију глукозу и фруктозу, што има за последицу да крем постаје течнији. За потпуно сазревање крема је потребно око три месеца.

Сродни производи[уреди]

У породицу производа „Афтер ејт“ спадају:

  • Тин минтс (енг. Thin Mints): Оригинални производ, чоколадне плочице пуњене кремом од ментола;
  • Дилајтс (енг. Delights): округли слаткиши од црне чоколаде пуњени кремом од ментола;
  • Строуз (енг. Straws): дуги, танки штапићи од меке црне чоколаде са укусом ментола;
  • Бискитс (енг. Biscuits): новије издање из ове породице, која се састоји од црне чоколаде и са ментолом у бисквиту;
  • Чоклит Сента Клоз (енг. Chocolate Santa Claus): током божићних празника Нестле из Немачке прави мале чоколадне фигуре Деда Мраза од 125 g, од тамне и од млечне чоколаде;
  • Бајтсајз (енг. Bitesize): чиста чоколада са укусом ментола. Оригинално је била позната под називом минтола (енг. Mintola), да би била преименована у „минт манчиз“ (енг. Mint Munchies), 1995.[1] пре него што је постала једна од робних марки „афтер ејт“ 2006.[2]

Неко време се продавао и „Афтер ејт“-у сличан производ од компаније Штарк.

Референце[уреди]

  1. "Our brands - Chocolate and Sweets", nestle.co.uk, обновљено 13. јануар 2007.
  2. "Mint Munchies join After Eight brand", irn-talkingshop.co.uk. Чланак датиран 13. октобар 2006., обновљено 13. јануар 2007.

Спољашње везе[уреди]