Ахмесов папирус

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Део Ахмесовог папируса

Ахмесов папирус је староегипатски папирус кога је пронашао Александар Хенри Рајнд, шкотски шверцер египатских реликвија, 1858. године у Луксору у области Тебе у рушевинама мање грађевине поред Рамесеума (Ramesseum), због чега се често спомиње као Рајндов папирус или Бремнер-Рајндов папирус. Од 1863. године се налази се у Британском музеју.

Датиран је у време око 1650. п. н. е., током владавине фараона Апепија Првога (Hyksos Pharaoh, Apepi I) из XV династије (в. Списак фараона), али је у уводу папируса Ахмес записао да преписује са једног још старијег из периода Амен-ем-хет-а Трећег (Amenemhet III, 1842—1797. п. н. е.), што би требало да је 200 година старије, не спомињући име претходног аутора. Писмо којим је писано је хијератичко.

Ахмесов рукопис почиње текстом:

ИСПРАВАН РАЧУН УВОД У ЗНАЊА О СВЕМУ ПОСТОЈЕЋЕМ И СВЕ МРАЧНЕ ТАЈНЕ ОВАЈ СПИС ЈЕ НАПИСАН ГОДИНЕ 33 ЧЕТВРТОГ МЕСЕЦА ПЛАВНЕ СЕЗОНЕ ПОД ВЛАШЋУ КРАЉА ГОРЊЕГ И ДОЊЕГ ЕГИПТА АУСЕР РЕ ОБДАРЕНОГ ЖИВОТОМ ПРЕМА ОНОМ ШТО ПРЕТХОДНО БИ ЗАПИСАНО У ВРЕМЕ КРАЉА ГОРЊЕГ И ДОЊЕГ ЕГИПТА НЕМАЕТ РЕ ЈА АХМЕС ЗАПИСАХ ОВО

Овакав предговор само говори у прилог да су староегипатски свештеници чак и овако практичне математичке списе са описом обичних аритметичких радњи покривали велом тајанствености и мистике.

Садржај папируса[уреди]

Са једне стране је опис дељења броја 2 непарним бројевима од 3 до 101. У ствари, приказано је како се разломци са бројиоцем 2 могу разложити на јединичне разломке.

Са друге стране је приказано 87 проблема и задатака из геометрије и алгебре сваки са сопственим решењем. Многи од тих задатака били су „Одреди број“. Један од ахмесових задатака гласио је: „Гомила, њене две трећине, једна половина и три седмине, сабране заједно дају 33. Одреди гомилу“. Неки су били очигледно само за забаву, на пример: „Има 7 кућа, у свакој кући има по седам мачака, свака мачка убија седам мишева, сваки миш поједе по седам класова пшенице. Сваки клас пшенице ће дати 7 хектара зрна. Колико је жита спасено"? Већина задатака је везана за свакодневни живот(за хлеб, исхрану стоке, итд.)...

Сматра се најзначајнијим и највреднијим математичким документом Египатске цивилизације.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • Mathematics in the Time of the Pharaohs, Richard Gillings. New York: Dover Publications.1972. ISBN 9780-486-24315-3.

Спољашње везе[уреди]