Ашкалије

С Википедије, слободне енциклопедије
Ашкалије
Застава Ашкалија
Укупна популација
око 40.000
Региони са значајном популацијом
углавном општине Урошевац, Косово Поље и Липљан
 Албанија3.368[1]
 Црна Гора2.054[2]
 Северна Македонија3.713[3]
 Србија (заједно са КиМ)29.731 (2011)[4][5]
 Хрватска172 (2011)[6]
Језици
албански и српски
Религија
доминира ислам, али има и православаца и бекташа
Сродне етничке групе
Роми, Балкански Египћани

Ашкалије су етничка заједница, која претежно живи у Србији, углавном у аутономној покрајини Косово и Метохија. Већином су исламске вероисповести, а говоре албанским језиком, који чини посебан огранак индоевропске породице језика.

Распрострањеност и бројност популације[уреди | уреди извор]

Иако су претежно настањени на Косову, део Ашкалија се, као расељена лица са Косова и Метохије, населио и у друге делове Србије, нарочито у Нови Сад, где су 1998. године основали Матицу Ашкалија, прву организацију створену са циљем очувања и неговања националне културе Ашкалија. Према попису становништва из 2002. године у Републици Србији (без Косова и Метохије) било је 584 припадника ашкалијског народа, а на попису 2011. године као Ашкалија се изјаснило 997 лица[7]. Док на Космету живи 15.436 Ашкалија, према попису из 2011. године који су организовале привремене институције самопроглашене Републике Косово.

Порекло, историја и идентитет[уреди | уреди извор]

Ашкалије су раније сматрани делом ромског народа, али су од стране државе Србије признати као посебан народ (први пут су исказани као засебна националност на попису из 2002. године).[8] Постоји више мишљења о њиховом пореклу. Према једном мишљењу, Ашкалије су потомци албанизованих косовских Рома, док су према другим тврдњама, они пореклом или из Ирана (одакле су се доселили на Балкан у 4. веку), или са подручја Палестине односно из града Ашкелона у данашњем Израелу (од чега је и настало име Ашкалија).

Роми тврде да су Ашкалије у ствари део Рома, Балкански Египћани тврде да су у ствари део њиховог народа, док саме Ашкалије сматрају да и једни и други хоће да их асимилују.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]