Ајкула 2

С Википедије, слободне енциклопедије
Ајкула 2
Филмски постер
Изворни насловJaws 2
РежијаЖано Шварц
СценариоКарл Готлиб
Хауард Саклер
ПродуцентДејвид Браун
Ричард Д. Занук
Главне улогеРој Шајдер
Лорејн Гери
Мареј Хамилтон
МузикаЏон Вилијамс
Директор
фотографије
Мајкл Батлер
МонтажаСтив Потер
Артур Шмит
Нил Трејвис
Продуцентска
кућа
Zanuck/Brown Company
Universal Pictures
СтудиоUniversal Pictures
Година1978.
Трајање116 минута
Земља САД
Језикенглески
Буџет30 милиона долара[1]
Зарада208 милиона долара[1]
Претходни
Следећи
Веб-сајтwww.jawsmovie.com
IMDb веза

Ајкула 2 (енгл. Jaws 2) амерички је хорор трилер филм из 1978. године режисера Жаноа Шварца и сценаристе Карла Готлиба. Представља наставак филма Ајкула, Стивена Спилберга и други је филм у истоименом серијалу. У главним улогама су Рој Шајдер као шеф полиције Мартин Броди, Лорејн Гери као његова жена Елен Броди и Мареј Хамилтон као градоначелник Лери Вон. Радња прати полицајца Бродија, који сумња да још једна велика бела ајкула терорише летовалиште Острво Амити, након чега долази до бројних инцидената и нестанака, што доказује да су његове сумње истините.

Као и продукција оригиналног филма, продукције Ајкуле 2 се суочила са потешкоћама. Првобитни избор за режисера, Џон Д. Хенкок, се показао као неприкладан за акциони филм и замењен је Шварцом. Шајдер, који је репризирао своју улогу само како би окончао свој уговор са студијом, био је веома незадовољан током продукције и често се сукобљавао са Шварцом.

Ајкула 2 је кратко био најуспешнији наставак икад, док га није престигао Роки 2 1979. године. Филмска најава, „Баш када сте помислили да је безбедно вратити се у воду...” је постала једна од најпознатијих у филмској историји и била је пародирана и цитирана у неколико наврата. Иако је филм добио помешане критике, често се наводи као најбољи наставак од три филмска наставка Ајкуле. Прате га филмови Ајкула 3 (1983) и Ајкула 4: Освета (1987).

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Прошле су четири године од монструозног напада велике беле ајкула. Становници Амитија још увек памте чудовишну звер и масакр који је направила, али настоје да живе што нормалније. Отварају нове хотеле и апартмане за изнајмљивање и чини се да живот иде својим уходаним током. Али, након мистериозних нестајања људи и несреће на мору, шеф обалне страже Мартин Броди уверен је да се велика ајкула вратила. Становници Амитија одбијају да поверују Бродију и боје се да би таква вест отерала туристе. Успркос Бродијевим упозорењима, рониоци и морепловци настављају да раде и уживају у морским радостима. На жалост, ускоро ће се потврдити Бродијева претпоставка — ајкула је опет ту.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Рој Шајдер Мартин Броди
Лорејн Гери Елен Броди
Мареј Хамилтон Лери Вон
Џозеф Масколо Лен Питерсон
Џефри Крејмер Џеф Хендрикс
Колин Вилкокс др Елкинс
Ен Дазенбери Тина Вилкокс
Марк Гранер Мајкл Броди
Сузан Френч старица
Бери Ко Том Ендруз

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Jaws 2”. The Numbers (website). Архивирано из оригинала 24. 07. 2014. г. Приступљено 2010-09-24. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]