Аљаски маламут

Из Википедије, слободне енциклопедије
Аљаски маламут
Alaska Malamut Huendin.JPG
Други назив Mal
Земља порекла  САД
Класификација
 - FCI Група 5 секција 1 #243 стандард
 - AKC Радни пас стандард
 - ANKC Група 6 стандард
 - CNC Група 3 - Радни пси стандард
 - KC Радни стандард
 - NZKC Utility стандард
 - UKC Northern Breeds стандард

Аљаски маламут је једна од најстаријих вучних пасмина паса, име је добио по урођеничком племену Иннуита звано Малемут који су настањивали висинске дијелове западне Аљаске.

Изглед[уреди]

Маламут има густу грубу спољну длаку са масном и вунастом поддлаком. Дозвољене боје су вучја или црно-бела увек са светлијим стомаком и светлом маском. Равноправне су и потпуно бела или потпуно црна боја, и комбинација црвенкасто смеђе или беж боје са белом. Неупућени аљаског маламута неретко мешају са сличним сибирским хаскијем. Оба потичу из хладних крајева и изворно су коришћени за вучу. Аљаски је маламут већи, снажнији и мирнији, док је сибирски хаски нешто ситнији, гласнији и има више енергије. Уочљива је разлика и у боји очију јер хаскији могу да имају смеђе и плаве очи, а чистокрвни аљаски маламут искључиво смеђе.

Боја очију[уреди]

Боја очију је искључиво смеђа код чистокрвних , постоје маламути са плавим очима али нису пожељни.

Нарав и темперамент[уреди]

Маламут је привржен, интелигентан, умиљат и веран, бистар, мало тврдоглав и доминантан пас. Учи брзо и врло је издржљив. Добро се слаже са децом и лако склапа пријатељства, умиљат је. У већини случајева се не слаже са другим мушким псима.

Обука и брига[уреди]

Не захтева често четкање, учесталије чешљање грубим чешљем је нужно приликом лињања. Захтева строжи приступ приликом дресуре, али и пуно физичке активности (барем један сат напорне вежбе дневно).

Спољашње везе[уреди]