Аљаски маламут

Из Википедије, слободне енциклопедије
Аљаски маламут
Alaska Malamut Huendin.JPG
Уобичајени надимци Mal
Порекло  САД
Класификација / стандарди
ФЦИ Група Група 5 секција 1 #243 standard
АКЦ Радни пас standard
АНКЦ Група 6 standard
ЦКЦ Група 3 - Радни пси standard
КЦ (УК) Радни standard
НЗКЦ Utility standard
УКЦ Northern Breeds standard
Домаћи пас (Canis lupus familiaris)

Аљаски маламут је једна од најстаријих вучних пасмина паса, име је добио по урођеничком племену Иннуита звано Малемут који су настањивали висинске дијелове западне Аљаске.

Изглед[уреди]

Маламут има густу грубу спољну длаку са масном и вунастом поддлаком. Дозвољене боје су вучја или црно-бела увек са светлијим стомаком и светлом маском. Равноправне су и потпуно бела или потпуно црна боја, и комбинација црвенкасто смеђе или беж боје са белом. Неупућени аљаског маламута неретко мешају са сличним сибирским хаскијем. Оба потичу из хладних крајева и изворно су коришћени за вучу. Аљаски је маламут већи, снажнији и мирнији, док је сибирски хаски нешто ситнији, гласнији и има више енергије. Уочљива је разлика и у боји очију јер хаскији могу да имају смеђе и плаве очи, а чистокрвни аљаски маламут искључиво смеђе. Најлакше их можемо раѕликовати по репу, јер маламут има чупав реп као лисица преко леђа, а хаски обичан реп.

Боја очију[уреди]

Боја очију је искључиво смеђа код чистокрвних , постоје маламути са плавим очима али нису пожељни.

Нарав и темперамент[уреди]

Маламут је привржен, интелигентан, умиљат и веран, бистар, мало тврдоглав и доминантан пас. Учи брзо и врло је издржљив. Добро се слаже са децом и лако склапа пријатељства, умиљат је. У већини случајева се не слаже са другим мушким псима.

Обука и брига[уреди]

Не захтева често четкање, учесталије чешљање грубим чешљем је нужно приликом лињања. Захтева строжи приступ приликом дресуре, али и пуно физичке активности (барем један сат напорне вежбе дневно).

Спољашње везе[уреди]