Аџића кућа у Краљеву

С Википедије, слободне енциклопедије
Аџића кућа у Краљеву
Аџића кућа
Опште информације
МестоКраљево
ОпштинаКраљево
Врста споменикаНепокретно културно добро - споменик културе
Време настанка20. век
ВласникЗорка Аџић
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Краљево
zzskv.rs

Аџића кућа у Краљеву, или кућа Михаила Хаџи Алексића, изграђена је почетком 20. века. Заштићена је као споменик културе од 1974. године.

Положај и изглед[уреди | уреди извор]

Аџића кућа се налази у улици Цара Душана бр. 39, у непосредној близини зграде Скупштине општине. Кућа представља јединствени пример фолклорне архитектуре из прве половине 19. века и једну од најстаријих кућа у некадашњем Карановцу(стари назив за Краљево). Јеврем Новаковић, познати краљевачки земљопоседник и трговац, изградио је кућу, а потом ју је и продао Михаилу Хаџи-Алексићу 1922. године. Михаило је тада био председник Општине Краљево. [1]

Кућа је приземна са дрвеним тремом који представља декоративан елемент. Испод трема налази се улаз у подрум. Приземни део је изграђен бондручном конструкцијом са испуном од блата и ћерпича. Сви унутрашњи и спољашњи зидови су омалтерисани блатним малтером, а затим и окречени у бело.

Таванице су изграђене од шашоваца, а подови су дашчани. Унутрашњост куће је подељена на три собе и ходник. Кровна конструкција је покривена ћерамидом, а садржи и дубоке стрехе. Кућу карактеришу двостуки прозори са декоративно обрађеним топлијама. Прозори обезбеђују довољно светлости у унутрашњости куће. У кућу се може ући помоћу једног од два улаза. Главни улаз је са уличне стране, преко трема, а други улаз је споредни и налази се са дворишне стране куће.[2]

Данас је у згради смештена Издавачка делатност Народне библиотеке „Стефан Првовенчани”.

Рестаурација[уреди | уреди извор]

Рестаурација је извршена 1976. године. Пројекат је направио архитекта Марија Домазет. Том приликом извршено је више радова као што су санација темеља и пода, реконструкција трема, димњака, степеништа подрума, замена столарије, кровне конструкције итд.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „НБ "Стефан Првовенчани" Краљево - Аџића кућа”. www.kv-biblio.org.rs. Приступљено 28. 11. 2018. 
  2. ^ Грујовић Брковић, Катарина; Алексић Чеврљаковић, Марија (2016). Поглед кроз наслеђе. Краљево: Завод за заштиту споменика културе Краљево. стр. 44. ISBN 9788684867058. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Домазет М., Рашка баштина 2 (Краљево 1980), 361. стр.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]