БОВ М16 Милош

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
БОВ М16 Милош

BOV M16 Miloš 01.jpg

Основне карактеристике
Земља порекла Србија Србија
Намена Вишенаменско оклопно борбено возило
Произвођач Yugoimport SDPR,Velika Plana,Srbija.
Почетак производње 2016
Уведен у употребу 2016
Први корисник Србија
Број примерака 6+
Брзина на путу 110 km/h
Димензије и маса
Опрема
Главно наоружање БОВ М16 Милош 12.7 мм даљинско управљиве станице.(ДУПС)
Оклоп Панцирни челични лим Основна верзија: Предња страна - (Ниво 3 STANAG 4569) Остале стране - (Ниво 2 STANAG 4569) Заштита од мине -(Ниво 2а и 2b STANAG 4569) mm
Мотор 300 КС CUMMINS IBS300
Снага (КС) 300 КС
Посада
Посада 8 члана

БОВ М16 Милош је вишенаменско оклопно борбено возило намењено извршавању различитих задатака како војних, специјалних и полицијских снага, има погон на сва четири точка 4x4. Развијено је у Југоимпорту СДПР, Велика Плана.

Опис[уреди]

У стандардној верзији борбеног возила посаду чини 8 чланова, од којих су четири члана смештена у задњем делу возила са могућношћу брзог искрцавања или укрцавања кроз задњу хидраулички покретану рампу или задња врата, док је за четири члана посаде у предњем делу обезбеђен улазак и излазак из возила кроз четвора класична бочна врата.

Уз своју масу од преко 14 тона, инсталиран је независтан систем ослањања који омогућава изразито висок ниво покретиљивости у свим теренским и временским условима, опремљен је са пет пушкарница за потребе личног наоружања чланова, заштићене балистичким стаклама.

Точкови су опремљени гумама продужене мобилности са такозваним "run-flat" улошцима. Уколико дође до оштећења гума, могуће је кретање возила брзином до 50 km/h на ограниченим релацијама. Постоји и могућност централног управљања притиском у пнеуматицима. Точкови са алуминијумским наплацима од 20 инча дају возилу врло робустан изглед и доприносе покретљивости и проходности по тешким теренима. 

Може бити командно возило, возило за патролне задатке, извиђачке задатке, за превоз и подршку јединица за специјалне операције, противгерилску и противтерористичку борбу, противоклопну борбу, контролу граница, контролу територија и друге специфичне задатке.

Опремљеност[уреди]

Возило је опремљено системом за климатизацију, савременом комуникационом опремом, командно информационим системом као и камерама за ноћно осматрање и вожњу.

Варијанте[уреди]

Могуће варијанте БОВ М16 Милоша су:

 • Командно возило здружене тактичке групе,
 • Возило за противоклопну борбу уз одговарајући против-оклопни систем,
 • Артиљеријско извиђачко - командно возило, у које се интегрише артиљеријско електронски гониометар и други оптоелектронски системи за осматрање и управљање ватром,
 • Возило за артиљеријске, здружене тактичке групе,
 • Санитетско возило.

Заштита-Оклоп[уреди]

Оклопна заштита је модуларног типа а конструкцијом је омогућена брза замена оштећених плоча додатног оклопа у теренским условима и постизање различитог нивоа заштите комбиновањем балистичких плоча додатног оклопа у зависности од његове намене. Пушкарнице су заштићене балистичким стаклом што омогућава неометано осматрање свим члановима посаде у задњем делу.

Основна заштита[уреди]

Оклопно тело које је израђено од панцирних челичних лимова и у основној верзији омогућава врло висок ниво балистичке заштите.

Основна верзија нивои:

 • Предња страна  -  (Ниво 3 STANAG 4569)
 • Остале стране  -  (Ниво 2  STANAG 4569)
 • Заштита од мине - (Ниво 2а и 2b STANAG 4569)

Додатна заштита: НБХ заштита.

Наоуружање[уреди]

Возило је намењено за извршавање низа тактичких задатака и у том циљу може бити опремљено различитим врстама наоружања и специјализоване опреме као што су:

 • ДУБС (Даљински управљана борбена станица) способна за дејство дању и ноћу и наоружана са митраљезом калибра 12,7 mm,
 • Оптоелектронски термовизијски, телевизијски и радарски системи за осматрање и контролу граница монтираним на телескопским стубовима различитих висина,
 • Разни системи противоклопних вођених ракета великог домета,
 • Бацачи граната,
 • Разне врсте ручно управљаних оклопних турела наоружане митраљезима,
 • Ракетни системи против-ваздушне одбране,

Такође је стандардно опремљен са 5 пушкарница, за различите врсте личног наоружања посаде као и са 6 бацача димних кутија, калибра 82 mm, смештених на крову возила.

Корисници[уреди]

Будући корисници[уреди]


Видео[уреди]

https://www.youtube.com/watch?v=TdoM4cuR3qg

https://www.youtube.com/watch?v=8loErlwv_U4

Види још[уреди]